Signe Larsson, My Nordin och Nanna Gunnarsson kämpar för ett mer jämställt samhälle bland annat genom att ta upp saker I skolan, arrangera en show och nu senast genom att starta ett instagramkonto för att få ut sitt budskap. Foto: Åsa Larsson
Boken Svenska hjältinnor har inspirerat tjejtrion mycket. Foto: Åsa Larsson
Genom instagramkontot Starka Tjejer hoppas My, Signe och Nanna att nå ut med sitt budskap. Foto: Åsa Larsson

En trio starka tjejer som jobbar för jämställdhet

Vill man förändra världen kan man börja precis där man själv står. Så resonerade Nanna Gunnarsson, Signe Larsson och My Nordin i Dala-Järna när de började engagera sig i jämställdhetsfrågor. – Vi önskar att alla tyckte att det här var lika viktigt som vi tycker, säger Signe.

Det hela började när det skulle vara luciatåg i skolan och det skulle bestämmas vilka som fick vara pepparkaksgubbar och pepparkaksgummor.

– Vi reagerade på att det skulle vara så bestämt mellan killar och tjejer och började protestera och då fick till slut alla vara vad de ville, berättar Nanna.

Sedan har intresset för jämställdhetsfrågor fortsatt. Det blir många diskussioner hemma i respektive familjer och även i skolan. För att belysa sådant Nanna, Signe och My reagerar på gör de en show med inbjuden publik.

– Vi spelar teater och sjunger, och vi har olika entréavgift för män och kvinnor. Eftersom männen tjänar mer får de betala mer, och pengarna skänker vi sedan till någon organisation som jobbar med jämställdhet, berättar de.

Ny show i höst

I höst är det dags för en ny show, den här gången i Mys familjs lada som är större än bystugan i Nordanåker där de tidigare hållit hus. En låt som de alltid framför efter showen är ”Vi måste höja våra röster”, som skrevs redan på 1970-talet. Den har blivit ett slags signum för den här trion.

De hämtar inspiration och kunskap bland annat från boken Svenska hjältinnor och en av förebilderna som också finns presenterad i boken är Linnea Claeson, föreläsare och människorättsaktivist. Förebilder är också artister som Beyoncé och Zara Larsson.

– Det är så bra när de stora artisterna använder sin makt till att kämpa för jämställdhet, säger de.

– Vi gillar också att kämpa för det här, säger My.

Hon går i årskurs 2 och är lite yngre än Nanna och Signe som går i femman. De går också i olika skolor och jobbar var och en för jämställdheten där de har möjlighet.

Mensskåp i skolan

– Bland annat fick vi till ett mensskåp på vår skola, med mensskydd så att man kan ta där om man glömt hemma, berättar Nanna.

Nu har de också med föräldrarnas tillåtelse startat ett instagramkonto som heter @starka_tjejer09. Där skriver de om sådant de tycker är viktigt och kan även få ut information om showen och de har också tänkt att sälja egentillverkade armband för att få in pengar till olika organisationer.

– Vi vill får ut vårt budskap genom instagramkontot, säger Signe.

Tillsammans med My och Nanna har hon funderat en del på varför det ser ut som det gör med jämställdheten i samhället.

– Vi tänker att det följt med från våra mammor och pappor, och följt med till dem från de som var vuxna när de växte upp, resonerar de.

– Det ser också likadant ut i andra länder, så det är egentligen ett jättestort problem, fortsätter de.

Hoppas på förändring

My berättar att hon ofta tänker på att hon blir betraktad som om hon inte kan lika bra när de spelar fotboll i skolan till exempel.

– Då passar killarna till varandra, säger hon.

– Det är precis som om de underskattar oss tjejer.

Genom att berätta hur det känns och vad de reagerar på hoppas de att det kan bli en förändring.

– Man kan ju inte bestämma vad andra ska tycka men många vet nog inte, eller tänker nog inte på, hur det är, säger Nanna.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Konstkurs på Myrbacka skola – elever fick prova på akrylmålning

Under tre dagar fick elever på Myrbacka skola i Dala-Järna prova på att måla i akryl tillsammans med konstnärerna Monica Hermansson och Therese Åkerman. – Det har varit jätteroligt och full fart i klassrummet, sa Monica.
Snart kan undervisning återigen bedrivas i Riddarhyttans skollokaler. Foto: Niklas Lindh

Skolan i Riddarhyttan kan öppna igen

Mycket tyder på att skolan i Riddarhyttan kan öppnas igen, nästan 15 år efter att den stängdes. Det är Kulturreservatets Folkhögskola som kan komma att driva utbildning i en del av lokalerna.

I flera omgångar har frågan om skolan i Riddarhyttan, som stängdes i slutet av 00-talet, diskuterats inom Skinnskattebergs kommun. Inför valet år 2018 föreslog Socialdemokraterna att skolan skulle öppnas igen, men partiet som styr i minoritet har inte fått tillräckligt gehör för det förslaget.

Men nu kan skolan trots allt öppna igen, redan vid skolstart i augusti. Det är Kulturreservatets Folkhögskola, som är en filial till Botkyrka Folkhögskola, som överväger att flytta in och bedriva verksamhet på skolans övre plan. Något som gläder Pentti Lahtinen (S), ordförande för kommunens tekniska utskott.

– Ojojoj, det skulle vara rena drömmen, säger Lahtinen till Dalabygden. 

Många sörjde när skolan i Riddarhyttan lades ner. Foto: Niklas Lindh.

”Hela skolan kan säljas”

Initialt handlar förslaget om att folkhögskolan skulle kunna hyra skolans övre plan av kommunen till en årshyra av 244 000 kr. Då skulle kommunen också under sommaren handikappanpassa lokalerna genom att iordningställa en hiss samt en handikappanpassad toalett. Det ska enligt Pentti Lahtinen finnas medel avsatta till det. Dessutom berättar han om mer långtgående planer:

– Det förs också en dialog kring möjligheterna att folkhögskolan framöver skulle kunna köpa skolan permanent. I så fall försvinner också kostnaden för skolan för kommunen så det låter ju jättespännande. Vi hoppas verkligen att det går i lås, säger Pentti Lahtinen.

Pentti Lahtinen (S), ordförande för kommunens tekniska utskott. Foto: privat

Rektorn: ”Vi behöver större lokaler”

Folkhögskolans rektor Michael Gustavsson bekräftar att det finns planer på att flytta in i Riddarhytte skola, men han är något mer försiktig i sina kommentarer:

– Vi har ett möte med kommunen den 23:e juni. De här lokalerna skulle kunna vara aktuella för en av våra linjer och då handlar det om allmän kurs för mellan 40 och 50 elever. Skolan växer ju och vi har behov av lokaler, säger Michael Gustavsson till Dalabygden.

Skulle det kunna bli skolstart i Riddarhytte skola till höstterminen, redan efter sommarlovet?

– Det låter optimistiskt med tanke på att vi påbörjar en diskussion med kommunen först den 23 juni och att det behöver iordningställas en del i lokalerna först.

Det är skolans andra våning som skulle kunna bli aktuellt för folkhögskolan i ett första skede. Foto: Niklas Lindh

Stor betydelse för Riddarhyttan

Om planerna blir verklighet så skulle det också, enligt Pentti Lahtinen, kunna leda till att skolans gymnastiksal kan ställas i ordning av kommunen och öppna för föreningslivet med aktiviteter för bland annat Riddarhyttans barn och unga.

Rektorn för Kulturreservatets Folkhögskola tror att en öppning av skolan i Riddarhyttan skulle kunna få stor betydelse för orten.

– Det var ju många som sörjde när skolan lades ner, så det finns nog många som gärna skulle vilja se skolhuset fyllas av verksamhet igen, avslutar rektor Michael Gustavsson.

Han har inlett sitt femte årtionde inom fotbollen

Idrott har alltid varit ett stort och viktigt intresse för Fredrik Zetterström, 47, från Borlänge. En välkänd profil i idrottskretsar och en kille som nämns med respekt både på och utanför planen. Fredrik är uppvuxen i en riktig idrottsmiljö med både farfar Sven och pappa Sven-Olov som två legendariska ideella…

Priset på bostadsrätter i Dalarna har vänt neråt

Priserna på bostadsrätter i Dalarna har vänt neråt. Enligt den senaste tremånadersstatistiken från Mäklarstatistik har priserna sjunkit med 5,9 procent

Sofias konst inspireras av älvdalskan och naturen

Sofia Alfredssons konst hämtar sitt ursprung från naturen och Älvdalen. Under juni månad ställer hon ut några av sina alster på John-John´s Bakeri.