Signe Larsson, My Nordin och Nanna Gunnarsson kämpar för ett mer jämställt samhälle bland annat genom att ta upp saker I skolan, arrangera en show och nu senast genom att starta ett instagramkonto för att få ut sitt budskap. Foto: Åsa Larsson
Boken Svenska hjältinnor har inspirerat tjejtrion mycket. Foto: Åsa Larsson
Genom instagramkontot Starka Tjejer hoppas My, Signe och Nanna att nå ut med sitt budskap. Foto: Åsa Larsson

En trio starka tjejer som jobbar för jämställdhet

Vill man förändra världen kan man börja precis där man själv står. Så resonerade Nanna Gunnarsson, Signe Larsson och My Nordin i Dala-Järna när de började engagera sig i jämställdhetsfrågor. – Vi önskar att alla tyckte att det här var lika viktigt som vi tycker, säger Signe.

Det hela började när det skulle vara luciatåg i skolan och det skulle bestämmas vilka som fick vara pepparkaksgubbar och pepparkaksgummor.

– Vi reagerade på att det skulle vara så bestämt mellan killar och tjejer och började protestera och då fick till slut alla vara vad de ville, berättar Nanna.

Sedan har intresset för jämställdhetsfrågor fortsatt. Det blir många diskussioner hemma i respektive familjer och även i skolan. För att belysa sådant Nanna, Signe och My reagerar på gör de en show med inbjuden publik.

– Vi spelar teater och sjunger, och vi har olika entréavgift för män och kvinnor. Eftersom männen tjänar mer får de betala mer, och pengarna skänker vi sedan till någon organisation som jobbar med jämställdhet, berättar de.

Ny show i höst

I höst är det dags för en ny show, den här gången i Mys familjs lada som är större än bystugan i Nordanåker där de tidigare hållit hus. En låt som de alltid framför efter showen är ”Vi måste höja våra röster”, som skrevs redan på 1970-talet. Den har blivit ett slags signum för den här trion.

De hämtar inspiration och kunskap bland annat från boken Svenska hjältinnor och en av förebilderna som också finns presenterad i boken är Linnea Claeson, föreläsare och människorättsaktivist. Förebilder är också artister som Beyoncé och Zara Larsson.

– Det är så bra när de stora artisterna använder sin makt till att kämpa för jämställdhet, säger de.

– Vi gillar också att kämpa för det här, säger My.

Hon går i årskurs 2 och är lite yngre än Nanna och Signe som går i femman. De går också i olika skolor och jobbar var och en för jämställdheten där de har möjlighet.

Mensskåp i skolan

– Bland annat fick vi till ett mensskåp på vår skola, med mensskydd så att man kan ta där om man glömt hemma, berättar Nanna.

Nu har de också med föräldrarnas tillåtelse startat ett instagramkonto som heter @starka_tjejer09. Där skriver de om sådant de tycker är viktigt och kan även få ut information om showen och de har också tänkt att sälja egentillverkade armband för att få in pengar till olika organisationer.

– Vi vill får ut vårt budskap genom instagramkontot, säger Signe.

Tillsammans med My och Nanna har hon funderat en del på varför det ser ut som det gör med jämställdheten i samhället.

– Vi tänker att det följt med från våra mammor och pappor, och följt med till dem från de som var vuxna när de växte upp, resonerar de.

– Det ser också likadant ut i andra länder, så det är egentligen ett jättestort problem, fortsätter de.

Hoppas på förändring

My berättar att hon ofta tänker på att hon blir betraktad som om hon inte kan lika bra när de spelar fotboll i skolan till exempel.

– Då passar killarna till varandra, säger hon.

– Det är precis som om de underskattar oss tjejer.

Genom att berätta hur det känns och vad de reagerar på hoppas de att det kan bli en förändring.

– Man kan ju inte bestämma vad andra ska tycka men många vet nog inte, eller tänker nog inte på, hur det är, säger Nanna.

Sveriges yngste fäbodbrukare Baqer Mosawi utvisas nu i veckan.

Baqer stoppad av polis – måste ”frivilligt” välja att lämna Sverige under veckan

Sveriges yngste fäbodbrukare stoppades när han skulle leverera ost

Protesterna mot att Sveriges yngste fäbodbrukare, 22-årige Baqer Mosawi, skulle tvingas lämna landet hjälpte inte. I förra veckan stoppades Baqer av polisen i samband med att han skulle leverera ost till en kund. Under måndagen kom ett mail med information om att resan till Afghanistan skulle ske ”om två dagar”.

Baqer kom till Sverige från Afghanistan i samband med flyktingskrisen 2015. När Baqers asylansökan nekades ansökte han om att få ändra sin ansökan till att istället gälla ett arbetstillstånd. 

För att få ett arbetstillstånd som företagare måste man kunna uppvisa att man har försörjning för minst två år framåt. Det kan Baqer visa genom det femåriga stöd som han fått från Jordbruksverkets EU-stöd till unga jordbrukare. 

Andra regler för företagare

Men egenföretagare måste ansöka om arbetstillstånd från ett annat land. Som anställd hade han enbart behövt visa upp att han haft anställning under minst fyra månader och ansökan hade fått lämnas in i Sverige.

Just att ansökan får lämnas in i Sverige är avgörande för att Baqer ska kunna fortsätta sitt företag. Att handlägga ansökan om arbetstillstånd beräknas ta minst ett år och skulle kunna bli ända upp till 18 månader. Det innebär att Baqer skulle tvingas lämna sina djur under minst ett års tid. Detta samtidigt som det är akut brist på unga fäbodbrukare. 

Under förra veckan skulle Baqer leverera ost till en kund men blev då stoppad av polisen som tog hans pass och meddelade att han var tvungen att lämna Sverige inom kort. 

– Idag fick Baqer ett mail från polisen som informerade honom om att avresan blir om två dagar, berättar kollegan Bertil Johansson för Dalabygden upprört under måndagskvällen.

Utsatt för hot

Baqer har sedan tidigare börjat sälja och slakta djur i väntan på utvisningen. Hur det blir med de djur som finns kvar är ännu oklart.

Baqer har fått ta emot hot via Facebook från folk från byn som han kommer ifrån i Afghanistan, som läst om hans ”ateistiska livsstil” i Sverige.

– Förutom att oroa sig för djuren så känner Baqer sig rädd för vad som kan hända i Afghanistan som förutom hoten är ett mycket osäkert land, säger Bertil uppgivet. 

Ilska och protester

Dalabygden har i flera artiklar under hösten berättat om ärendet med utvisningshotet mot Baqer Mosawi och att många har protesterat mot beslutet. En av dem är Johanna Lill-Inger Karlsson som drog igång en namninsamling med flera tusen människor som protesterade.

– Jag kände att jag måste göra någonting för att försöka påverka Baqers situation och då blev det en namninsamling. 

Även förre centerriksdagsmannen Kenneth Johansson från Falun, som numera är ordförande i Förbundet Svensk Fäbodkultur och Utmarksbruk, reagerade starkt när han fick höra talas om att Baqer skulle utvisas. Dalabygden intervjuade Kenneth Johansson när det stod klart att Baqer hade börjat sälja och slakta sin djurbesättning i väntan på utvisningen.

– Det är fullständigt tokigt och inhumant att det gått så långt så att Baqer känner sig tvingad till att slakta och sälja av djur. Det är raka motsatsen till vad vi strävar, efter. Regelverket måste ändras!

Bertil Johansson säger till Dalabygden att han hoppas att våra riksdagspolitiker ställer interpellationer till ansvariga ministrar om att ändra de 20 år gamla regelverken.

– I såna här fall drabbas de som försörjer sig som egna företagare efter den så kallade flyktingskrisen 2015 negativt, och de reglerna måste ändras.

Nu står det klart att protesterna mot beslutet inte tycks ha hjälpt.

/Cia Embretsen, reporter

Fakta:

I många länder är det farligt att inte bekänna sig till en viss religion. I Afghanistan finns det en risk att det leder till ett dödstraff. 

Baqer Mosawi driver jordbruksföretag sedan 2016 som han försörjer sig på.

Vem som helst kan inte på kort tid ta sig an att sköta djuren. Detta då Baqers jordbruk bedrivs med delvis ålderdomliga metoder så som fäbodvistelsen och förädling av mjölkprodukter över öppen eld. Baqer har försökt att hitta någon kunnig som skulle kunna ta över, utan att lyckas.


Sämst psykisk hälsa bland unga i Norberg och Skinnskatteberg

Ungdomar i Norberg, Skinnskatteberg och Surahammar har sämst psykisk hälsa bland kommunerna i hela Västmanland. Det visar en undersökning om psykisk hälsa och ohälsa som Region Västmanland har presenterat.

Pippi förenar barn och vuxna i Svärdsjö

Det var fullsatt i församlingshemmet i Svärdsjö när projektet med Pippi Långstrump drog igång under lördagsförmiddagen. Pippi fyller 75 år

Snusbrist är cyklisternas enda problem genom Europa

– Vi har inga problem! Jo, förresten. Snuset håller på att sina! Kanske ändå inga större problem för duon Lennart From från Ludvika och Bengt Backman, Västervik, som cyklar vidare i en rasande fart genom Europa.

Hon var lokförare på prisat spår

I oktober 1970, för femtio år sedan, kördes det sista tåget efter Jädraås gamla järnvägsbana. En epok var slut. Nu samlades publiken längs banvallen för att se 22 fullastade timmervagnar rulla förbi. En historisk händelse. Inte minst för att ångloksföraren var en ung tjej.