”Porren ska diskuteras vid middagsbordet

Jag läser rapporterna från barnmorskan som vittnar om unga kvinnors trasiga underliv. För jävligt är det. Flickor som känner att de måste anpassa sig för att vara tillräckligt bra, och sen blir det helt enkelt inte bra i slutändan. Jag tycker det är vidrigt, och den saken går liksom inte att ha en åsikt om. Det är vidrigt och inget mer med det.

Däremot kan man diskutera strategier. Vi kan konstatera att det går rätt snabbt att hitta syndabockar. Hårdrocken. Rollspelet. Dataspelen. Porren i det här fallet då. Gissningsvis är detta en av de bättre syndabockarna i sammanhanget, alltså en syndabock som faktiskt har med saken att göra. Men vi måste vara oerhört försiktiga med att utnämna en syndabock, för det är så lätt att tänka sig att eliminerar man syndabocken så eliminerar man problemet. Riktigt så enkelt är det inte.

Det är inget fel i att ha strategier på utbildningsnivå för detta, skolan behöver absolut ta ansvar. Men kanske är det i större utsträckning så att vi tappar mer och mer föräldra-barn-interaktioner i samhället. Givetvis ska porren diskuteras vid middagsbordet också. Givetvis ska en vårdnadshavare begripa hur porren ser ut på samma sätt som de ska begripa hur Fortnite fungerar, eller vilka regler som gäller på innebandy om barnen eller ungdomarna där hemma sysslar med det.

Föräldrars ansvar är inte bara att begränsa, det är ju det enkla sättet att hantera detta. Installera ett filter som gör att det inte går att komma åt porrsidor från routern hemma och pusta ut. Att sen dom flesta barnen vet hur man med hjälp av en proxy tar sig förbi filtret och kollar på porr ändå, och kan göra det på en tid och vid ett tillfälle när du som förälder inte märker. Det behöver du ju inte ansvara för! Du har ju både satt ett filter och varit irriterad på ett föräldramöte. Lite så går resonemanget.

Dra upp huvudet ur sanden. Jag kan GARANTERA att har om du en ungdom hemma hos dig som är äldre än 12 år så har den varit i kontakt med porr någon gång. Eller kanske till och med är det mellan varven.

Det är spännande, och det gör människor nyfikna och när puberteten kickat in också kåta. Det är därför som porren finns. Nu är frågan om du ska förbjuda och skambelägga, eller om du ska skapa en diskussion som gör att ungdomarna själva tänker efter. Så att dom förstår att man vill bara göra något med någon annan som dom tycker att är mysigt och spännande och härligt.

Att samtycke innebär att det känns bra och är tydligt “JA!” hela vägen. Att det även gäller en själv. Att man får sluta precis när man vill. Att sex kan vara något fräsigt man gör för att bli av med lite stress, eller något som man gör innerligt med hela sin själ för att komma närmare en annan människa. Att sex också kan skada och göra någon riktigt illa om det görs på fel sätt.

Porren är, precis som så mycket annat, livsfarlig om den är okommenterad av vuxna sunda människor. Den kommer skapa orimliga föreställningar av vad sex är för något och otvivelaktigt skapa vanföreställningar om vad det är meningen att man ska göra med varandra när man är naken.

Jag tar inte rygg på den, eller anser att skolan inte ska prata om den. Det ska den helt klart göra. Men du som är mamma, och du som är pappa måste också göra det. För att förändra ungdomars värld om porr krävs mycket mer än ett par extra poäng hos dess magistrar. Det kan jag garantera.

/Kim Larsson, krönikör

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Och den ljusnande framtid är er?

Sommaren tar sina första stapplande steg samtidigt som det strax är dags för nybakade studenter att göra detsamma i vuxenlivet. Stegen ut i det okända där så mycket väntar. Kärlek, utmaningar, sorg, arbete, mer studier, arbetslöshet och allt som hör livet efter gymnasiet till.

Var du förberedd? Kan man vara det? Självklart inte då man inte vet vad man ska förbereda sig för. Jag var det inte.

Jag har förmånen att arbeta med ungdomar som är i det härliga skedet i livet. Där allt är möjligt. Där inget känns för svårt. Där tiden inte jobbar emot utan för. Där allt komma skall. Och man är säker på att det gör det.

Det är viktigt att påminnas om hur det en gång var och ställa sig frågan varför det inte kan vara så fortfarande. För det kan det!

Varför målar vi upp problem istället för att se möjligheter? Så länge vi andas finns möjligheterna att göra det där vi vill. Ut med huvudet genom kupéfönstret för det kan faktiskt vara så att det är fartvinden som känns och att tågmötet inte sker just då.

Våga sök utbildningen fastän du är 47 år ung. Våga satsa på kärleken. Våga byta jobb. Våga säga ifrån. Våga.

Livet består av så mycket. Och går så fort. Känn fartvinden. Och njut.

För tre år sedan fick jag dela ut ett pris till en ung tjej som tog studenten vid Leksands gymnasium. Det var en dag som inte förtjänas att kallas sommar. Snålblåsten ven. Kvicksilvret orkade sig kanske upp över tolv grader. Och till råga på allt fastnade flaggan som skulle hissas på halv stång.

Där stod dom. Studenterna med blicken mot framtiden. Med den unika framtidstron som man bara har där och då.

En lite försiktig tjej tog emot priset.

Idag, när det här skrivs är det nationaldag, såg jag henne hålla nationaldagstal 500 år efter att Dalarnas Allmoge och Bergsmän framgångsrikt utkämpade slaget vid Brunnbäck.

På plats men digitalt sänt som så mycket annat idag under pandemins andra år.

Hon utmanar sig själv varje dag. Vi jobbar ihop nu så jag vet. Den utvecklingen.

Det är därför jag gör det jag gör. För att få se just det.

Våra unga har haft en jobbig tid. Och har. Och kommer att ha. Distansundervisning är inte för alla. Dom har missat den tid i livet som kanske är den roligaste. Där man formas. Istället för studentflak är det Teams, Zoom och Skype.

I allt tragiskt som händer så kanske det inte känns så hårt. Men deras tid i pandemin är så mycket längre sett till levd tid än min. Tänk när ni var unga. Sommarlovet kändes oändligt. Semestern idag är en grisblink. Det är just därför. För att levd tid då var kort i jämförelse med det som händer nu. Och så ska dom ut i en tid där instegsjobben har försvunnit. Restaurang, butik, besöksnäring. Tomt. Stängt. Det är tufft nu.

Nåja, vad är väl en studentbal på slottet? Den kan vara dötrist och långtråkig och alldeles… alldeles underbar. Det får dom aldrig veta.

Men det vi vet är att livet är precis så. Ta hand om det. Satsa. Kom ihåg känslan från ungdomen när allt var möjligt.

Så blir den ljusnande framtiden vår.

Nu kör vi!

Anna Vild

Vi majar stången, men inte källan?

Den blomstertid nu kommer, med lust och fägring stor – med årets möjlighet, för oss att greppa ogräset vid fötterna,

Ta bort den dumma ”lellon”

”Plötsligt, från ingenstans, dök det upp ett stort kattdjur vid bilens högra sida och började jaga mig.” För en tid

När tiden är inne för att somna

”Hej då Buster. Vi ses efter skolan, hade hon sagt. Kramade om sin nallebjörn för sista gången, och stängde dörren.”

Den blåvita ballongen flyger mot allt högre höjder

Tänk er en stor, mäktig, marinblå ballong, dekorerad med vitt och lite gult. Plötsligt sticker något hål på den… Men