”Porren ska diskuteras vid middagsbordet

Jag läser rapporterna från barnmorskan som vittnar om unga kvinnors trasiga underliv. För jävligt är det. Flickor som känner att de måste anpassa sig för att vara tillräckligt bra, och sen blir det helt enkelt inte bra i slutändan. Jag tycker det är vidrigt, och den saken går liksom inte att ha en åsikt om. Det är vidrigt och inget mer med det.

Däremot kan man diskutera strategier. Vi kan konstatera att det går rätt snabbt att hitta syndabockar. Hårdrocken. Rollspelet. Dataspelen. Porren i det här fallet då. Gissningsvis är detta en av de bättre syndabockarna i sammanhanget, alltså en syndabock som faktiskt har med saken att göra. Men vi måste vara oerhört försiktiga med att utnämna en syndabock, för det är så lätt att tänka sig att eliminerar man syndabocken så eliminerar man problemet. Riktigt så enkelt är det inte.

Det är inget fel i att ha strategier på utbildningsnivå för detta, skolan behöver absolut ta ansvar. Men kanske är det i större utsträckning så att vi tappar mer och mer föräldra-barn-interaktioner i samhället. Givetvis ska porren diskuteras vid middagsbordet också. Givetvis ska en vårdnadshavare begripa hur porren ser ut på samma sätt som de ska begripa hur Fortnite fungerar, eller vilka regler som gäller på innebandy om barnen eller ungdomarna där hemma sysslar med det.

Föräldrars ansvar är inte bara att begränsa, det är ju det enkla sättet att hantera detta. Installera ett filter som gör att det inte går att komma åt porrsidor från routern hemma och pusta ut. Att sen dom flesta barnen vet hur man med hjälp av en proxy tar sig förbi filtret och kollar på porr ändå, och kan göra det på en tid och vid ett tillfälle när du som förälder inte märker. Det behöver du ju inte ansvara för! Du har ju både satt ett filter och varit irriterad på ett föräldramöte. Lite så går resonemanget.

Dra upp huvudet ur sanden. Jag kan GARANTERA att har om du en ungdom hemma hos dig som är äldre än 12 år så har den varit i kontakt med porr någon gång. Eller kanske till och med är det mellan varven.

Det är spännande, och det gör människor nyfikna och när puberteten kickat in också kåta. Det är därför som porren finns. Nu är frågan om du ska förbjuda och skambelägga, eller om du ska skapa en diskussion som gör att ungdomarna själva tänker efter. Så att dom förstår att man vill bara göra något med någon annan som dom tycker att är mysigt och spännande och härligt.

Att samtycke innebär att det känns bra och är tydligt “JA!” hela vägen. Att det även gäller en själv. Att man får sluta precis när man vill. Att sex kan vara något fräsigt man gör för att bli av med lite stress, eller något som man gör innerligt med hela sin själ för att komma närmare en annan människa. Att sex också kan skada och göra någon riktigt illa om det görs på fel sätt.

Porren är, precis som så mycket annat, livsfarlig om den är okommenterad av vuxna sunda människor. Den kommer skapa orimliga föreställningar av vad sex är för något och otvivelaktigt skapa vanföreställningar om vad det är meningen att man ska göra med varandra när man är naken.

Jag tar inte rygg på den, eller anser att skolan inte ska prata om den. Det ska den helt klart göra. Men du som är mamma, och du som är pappa måste också göra det. För att förändra ungdomars värld om porr krävs mycket mer än ett par extra poäng hos dess magistrar. Det kan jag garantera.

/Kim Larsson, krönikör