Jonas Rosén meddelade positiva siffror för besöksnäringen under Up to Date i idre. Foto: Visit Dalarna
Jonas Rosén meddelade positiva siffror för besöksnäringen under Up to Date i idre. Foto: PeO Karlström

Tusentals fler jobb inom dalaturismen

Goda framtidsutsikter och flera tusen nya arbetstillfällen är att vänta för besöksnäringen i Dalarna det närmaste decenniet. Det leder också till att fler väljer att flytta till Dalarna, säger länets turistbas.

– Idag är Dalarna fjärde största besöksregionen i Sverige och målet är att vara norra Europas ledande destination 2030 och då året runt, sa Jonas Rosén, VD på Visit Dalarna, under branschträffen Up to Date på Idre Fjäll.

Idag är det cirka 6500 årsarbetstillfällen inom besöksnäringen i Dalarna.

– Vi vet att det är många fler människor i praktiken, om man även räknar alla som jobbar deltid och ideellt, poängterar Jonas.

Hur ser det då ut om tio år?

– Vi räknar med en ökning av antalet tjänster med 4 500. En stor del av dessa är i fjällen. En konsekvens blir även att fler och fler kommer att bo permanent i Dalarna, säger Jonas.

Besöksnäringen har haft en rekordsommar 2019 i Dalarna.

– Vi har en ökning av antalet gästnätter under perioden juni – juli med hela 6,9 procent, sa Jonas till deltagarna i inledningstalet och fortsatte;

– I landet som helhet var ökningen i snitt 4,8 procent. Vi hade hela 1 579 712 kommersiella gästnätter under perioden.

Är det internationella gäster som ökat eller svenskar som semestrat på hemmaplan?

– Man kan säga både och. Den största ökningen är den tyska marknaden. Gästnätter på hotell har ökat med över 36 procent, säger Jonas.

– Trenden att semestra på hemmaplan står sig. Vi har ökning av gästnätter med sju procent och då är det campingplatserna som har tagit störst andelar.

Hur viktigt är det att svenskarna vill semestra i Sverige?

– Oerhört viktigt både sommar och vinter. Ifjol hade vi totalt över 15 miljoner gästnätter och hela 85 procent av dessa var svenskar, säger Jonas.

En siffra som pekar på betydelsen av att svensken semestrar på hemmaplan.

– Dalarna är en oerhört stark marknad och har ett gott renommé. Vi är ett Sverige i miniatyr, säger Jonas.

Blandade känslor när byarådet i Sågmyra vill sälja folkparken

En förlust på 10 000 – 14 000 kronor om året gör att byarådet i Sågmyra vill sälja folkparken som
Snöplogar att vänta på dalavägarna under tisdagen. Foto: Mostphotos

SMHI klass 1-varnar för snöfall

Under måndagen utfärdade SMHI en klass 1-varning för stora mängder snöfall i Dalarna. Det väntas bli uppemot en decimeter snö i Dalarna under tisdagen.

Redan under tisdagsmorgonen väntas snöfallet dra in över Dalarna i samband med att en varmfront rör sig norrut över norra Svealand och södra Norrland. Enligt SMHI väntas mellan 5 och 10 centimeter snö i samband med att fronten passerar.

Klass 1-varningen gäller hela Dalarna utom dalafjällen.

Under tisdagskvällen och natten mot onsdagen övergår snöfallet i regn söderifrån.

”Det är skräp för en del, men värdefullt för andra”

Älvdalen har fått en ny möbelbutik, där älvdalingarna själva bidrar till utbudet. Det är den tidigare second handbutiken "Iessen Til" som fått en systerbutik, efter ett samarbete med återvinningscentralen.

Tuff start för det nyöppnade servicecentret i Fagersta

Det nyöppnade servicecentret i Fagersta kommun har fått en utmanande start, med tanke på en kraftigt ökad arbetslöshet.– Satsningen kom rätt i tiden, medger servicecentrets samordnare Thomas Johansson.

Leksand i centrum för Hannas nya feelgoodbok

Med nio barn- och ungdomsböcker bakom sig ville Insjöbon Hanna Blixt utmana sig själv med en roman för en vuxen publik. Det blev en bok i feelgoodgenren, Glasveranda med sjöutsikt, som har handlingen förlagd till Leksand.