Låtspel i Våmhus kyrka

Textstorlek:
Annons:

På fredagskvällen spelades äkta rättvikslåtar i Våmhus kyrka. Det var på grund av en gammal bekantskap som gjordes för 20 år sedan när Våmhuskören var på resa till Mora och Minneapolis i Minnesota. Att finna så genuina rättviksdräkter och folkmusik hörde till överraskningarna. Det är förstås emigranthistoria som förklarar saken.
Ivares Edvin Johnson emigrerade 1924 till Minnesota. Han blev förtjust i låtspel redan som barn och hade tränat på att spela på hemmabyggen innan han köpte en riktig fiol. När han skulle lämna hembygden trodde han att han aldrig skulle spela mera, så han tog sin kära fiol och begravde den på skogen i Rättvik. Han hade dock misstaget sig, för bara någon vecka senare var han på en svensk fest där en annan rättviksemigrant spelade. Denna ville ha honom till spelkompis och han fick låna pengar av en släkting för att köpa sig en ny fiol. Dessa två spelade ihop på fester och danser livet ut.

Dessutom lärde Edvin upp sina barn och barnbarn att spela rättvikslåtar. De har varit i Sverige för att lansera sin CD som just har kommit ut, Ivares Pojkarna, swedish folk fiddlers. De återkommer nästa år så det finns nog tillfälle att höra dem igen.

Annons: