Dvorak på tapeten

Textstorlek:
Annons:

En konsert med musik enbart av tonsättaren Antonin Dvorak blir det lördag den 11 jan i Folkärna kyrka. Dvorak föddes 1841 och växte upp på den tjeckiska landsbygden där fadern hade ett värdshus. Tanken var att sonen skulle ta över men det blev musikstudier i Prag istället. Dvorak fick anställning vid Nationalteaterns orkester som altviolinist och arbetade där i tio år innan komponerandet tog över. Han var inspirerad av både den traditionella folkmusiken och av den ”nya musiken” som skapats av Schumann och Wagner.
Mycket tack vare Brahms blev Dvoraks musik tryckt och kunde spridas. Under sin sista levnadstid kunde Dvorak njuta av all den uppskattning han fått i Europa och i Amerika.
Avesta kammarmusikförening och By Folkärna Pastorat är arrangörer för konserten där lokala musiker medverkar. De slaviska danserna som finns med i flera av Dvoraks kompositioner framförs i Folkärna med fyrhändigt piano av Beata Karasconyi och Irina Levgran. Bibliska sånger komponerades i samband med vistelsen i Amerika och de kommer att framföras av Heléne Thunberg. Även stråkkvartetten i F-dur ”den amerikanska” kom till i USA.Capella Dolce som består av Per-Anders Lundkvist, Ann-Marie Josefsson, Agneta Sonnebo Ögren och Mats Björk kommer att framföra några satser ur den.

Annons: