Vårlig balettpremiär i Leksand/Ullvi

Textstorlek:

Premiären av baletten ’Svansjön’ i Leksand/Ullvi ägde i år rum några dagar före valborgsmässoafton. Detta skedde nära fäboden Bunk belägen där Österdalälvens vårflod möter den då delvis istäckta Insjön.

Baletten avslutas, se foto, med att de förälskade tu framför sitt solonummer – ett ’pas de deux’ – iförda sina bländande vita kostymeringar. Därtill dekorerade med ett guldglänsande smycke i pannan.

Bakom solistparet i scenens fond dansar, eller snarare trippar fem kårdansöser iförda gråblå, sirligt plymerade dräkter. Som pricken över i krönes de av diadem i rött.

De förälskade paret får så varann. Och som det heter i sagans värld: ’Slutet gott – allting gott!’

Noteras att årets uppsättning bjuder på en mycket exklusiv skara dansare. På premiärdagen uppträdde fem aktörer i vita tutuer och trikåer, och hela tretton i dito gråblå.

Undertecknad hade tyvärr glömt presskortet hemma på redaktionen. Blev därmed inte insläppt med kameran till skådespelet – men lyckades ändå bevaka tillställningen på ca 250 meters avstånd. Som en paparazzi!

Sedd på distans gav emellertid den fuktigt dallrande vårluften och därtill soldiset föreställningen ett romantiskt, varmt skimmer. Så som sig bör i baletter med lyckliga slut! De älskande får varann – och fotografen får bilderna.

Fotnot: 

Årets multikulturella uppsättning framförs bl a av sångsvanar, tranor, kanadagäss och grågäss.

Baletten Svansjön är ursprungligen en gotisk fantasi som utspelar sig i Rhenlandet. Det är den mest mystiska av de klassiska baletterna, samtidigt som det är en romantisk kärlekshistoria. (Ref Wikipedia)

HENRY TARLE

GRÄVANDE KULTURREPORTER I LEKSAND/ULLVI

– med förkärek till det som luktar skämt.