Unga spelmän prisade

Frida Christiansson, Linnea Bruselius och Emma Werkmästar fick årets Blånn Olle stipendium. Foto: Rättviks spelmanslag
Textstorlek:

Den 4 juli hade Rättviks spelmanslag sin årliga temakonsert i Rättviks kyrka. I år med temat ”Hundraåringarna och deras musik”.

De spelmän som lyftes fram var Påhl Olle, Pers Erik, Sparf Anders, Börtas Hans, Peckos Gustaf samt Blånn Olle.

Cirka 40 av lagets medlemmar var med och spelade på konserten som uppskattades av den stora publiken.

I samband med konserten delades 2017 års Blånn Olle stipendium ut. Blånn Olle föddes i Västgärde år 1917 och jobbade senare i Stockholm. Där samlade han duktiga musiker till sitt spelmanslag och gav ut ett flertal
skivor i gammeldans stil. De flesta av låtarna på dessa komponerade han själv.

Vid hans bortgång instiftades fonden till hans minne. Fonden utgörs i dag av insatta minnesgåvor och avkastningen från hans skivor.

Stipendiet riktar sig till ungdomar och kan fås för: Visat intresse för folkmusik samt bevarande av de olika dialekterna i Rättviks musiken”.

I år gick det till tre unga duktiga spelmän, Frida Christiansson, Linnea Bruselius och Emma Werkmästar. Utdelare var Blånn Olles systerson Kjell Edlund.

I mottagandet av stipendiet ingår att spela en Rättviks låt och här valde flickorna en polska med namnet Pelikan, efter Erik Steen från Blecket. Stipendiet innehåller förutom äran, en penningsumma, en cd med Blånn Olle musik samt ett diplom.

I dag förvaltas fonden av Rättviks Spelmanslag och målet är att varje år i samband med lagets temakonsert i juli dela ut medel ur fonden.

Ansökningar till stipendiet skickas till Rättviks Spelmanslag före sista maj varje år.

Lisbeth Grannas