Till minne av en kvinna

Textstorlek:

På mors dag, söndagen den 26 maj, kommer vi att högtidlighålla minnet av en kvinna, som framlevde större delen av sitt vuxna liv som maka till en grym man. Catharina, Ulrica, Hiort av Ornäs (1767-1837) bodde på den naturskönt belägna platsen Ramsnäsholm i Vika socken. Hon födde en dotter 1804 som blott några år gammal sändes i väg att uppfostras av en familj i Stockholm. Ulrica hölls under närmare 30 års tid, mer eller mindre fången och blev misshandlad av sin man. Det var ingen hemlighet i bygden hur hon blev behandlad, men ingen vågade gå emot hennes man, adelsmannen, majoren och sedermera översten Adrian Herzenhielm.

För att hedra Ulricas minne, vill vi denna dag berätta hennes historia, samt plantera en Ornäsbjörk till minne av Ulricas barndomsår på Lilla Ornäs, där hon hade en lyckligare tillvaro. Det var Ulricas far Hans Gustaf Hiort som hittade en ung planta av den världskända Ornäsbjörken på sin gård Lilla ornäs, samma år som Ulrica föddes.

Vi träffas vid Kornskruven, bredvid Rankhyttan kl 15.00 för en gemensam promenad ut till Ramsnäsholm. För de som har bekymmer med att gå, kommer att erbjudas skjuts ut. Författarna till boken om Ulrica kommer även att finnas på plats. Vi bjuder på fika. Dagen är ett samarbete mellan Vika-Hosjö hembygdsförening, författarna Marie Gustafsson & Andreas Bustad samt Skogsstyrelsen.

 

Jenny K