Temaförmiddag i Bingsjö bystuga

Rudmans äkta cowboyskor.
Textstorlek:

På tisdagens förmiddag samlades ett 20-tal personer i Bingsjö bystuga till en stund med temat skodon i alla former. Svenska Kyrkan, Lanthandeln och Bystuguföreningen samarrangerar dessa tematisdagar. Komminister Carl-Johan Rudman hälsade alla välkomna, dagen till ära iklädd sina äkta, träpliggade cowboystövlar, som han förvärvat under studietiden i USA. Rudman höll en inledning om historien bakom skor. Enligt Stig Welinder är den äldsta skon i Norden funnen i en myr i mellersta Norge och beräknas vara från ca 600 f.Kr. Stig själv hade Holländska trätofflor på sig.
Flera av besökarna till temaförmiddagen hade med sig olika originella skor för påseende. Ewa Hall Aldegren med med sig sina sparade barnskor strl 19 i originalkartong, priset var 10:75 kr. Britta Jones visade ett par bruna herrskor, som hon fått av Bingsjöbon Mimmis Nils Finne, som arbetade på Europafilm. Skorna har varit rekvisita i olika filmer.
Tanken var att det skulle bli pjäxdans men det var endast undertecknad som hade pjäxor på, som ärvts av min mor. Den äldsta skon som uppvisades hittades i Bûdmasesgården under farstubron då den revs. Skon borde vara från 1800-talet.

Det serverades god lasagne av Anna-Maria Liss och Walters Kristina Gustavsson.