Studiebesök hos Sacci och Hans Haglöf

Textstorlek:

Den 12/4 var Tuna Gillescouter på studiebesök hos Sacci i Borlänge, ett företag med rötter i Haglöfs ryggsäcksfabrik.
Hans Haglöf, son till grundaren Wiktor Haglöf, berättade engagerat och ingående historien om hur allt började och fram till idag.
1914 startade Wiktor Haglöf tillverkning av ryggsäckar i en 15 kvadratmeters drängstuga på gården i Dalvik. Han klippte till och grannfrun, som hade symaskin, sydde.
De höll på i 5 år, sen blev det flytt till Tylla i en lokal på 3 rum, ett för tillklippning, ett för sömnad och ett lagerrum, med 5 anställda.
Därefter fortsatte företaget, Haglöfs ryggsäcksfabrik, att växa och byta lokaler tills det såldes, först till Bonnier koncernen 1975. Nu är det Japanska företaget Asics som är ägare.
Så småningom köpte Hans Haglöf, tillbaka delar av företaget, som då inte fick heta Haglöfs. Då blev det namnet SACCI istället, med inriktning på bärteknik för militären, sjukvården och industrin med ryggsäckar, väskor och andra bärutrustningar. Företaget har idag 25 anställda, med Hans som en levande profil i Sacci.
Det var fascinerade att få höra historien om hur en enda mans idéer, ledde till ett företag i världsklass!
Alla vi gamla scouter tackade Hans och de flesta tänkte, att det var tur att man skaffa sig en Haglöfs ryggsäck med kvalitet, i scout åldern. Namn som Hajk, Skarja, Grönland kom i tankarna.
Vid pennan Gillescouterna
Ann-Christine Jonsson och Gunnel Björklund