SPF Seniorerna Orsa på hemlig resa

Textstorlek:

Årets upplaga av Hemlig resa utgick från Orsa och vidare norrut E45an. Ett perfekt bussväder med mörka moln hängande över sällskapet. Ett 60-tal personer hade anmält sig och förväntningarna var som vanligt stora.

Vi passerade Tandsjöborg och började ana att Fågelsjö skulle vara ett etappmål. Fågelsjö gammelgård, även kallad gården Bortom Åa kom 2012 med på UNESCO s världsarvslista. Vi delades upp i grupper där några fikade och övriga guidades växelvis runt gården, smedjan där bösspipor tillverkades och där tjänstefolket höll till. Fågelsjö började befolkas på 1600-talet då skogsfinnarna kom att bosätta sig där. De sista ägarna som bodde i Gammelgården lät i början av 1900-talet uppföra en ny och större boning kallad Amerikahuset vilket de flyttade in i 1910. I samband med flytten lämnades allt orört i Gammelgården och kom att bli som ett sorts museum. Gården som då varit i en enda släkts ägo och förvaltning upphörde 1943 då de sista ägarna Mårten och Kristina avlider. Kristina hade då testamenterat gården till Loos kommun. Absolut värt ett besök för den som inte varit där.

Nu går färden vidare till Voxnabruk och då Voxna herrgård för en utsökt och efterlängtad lunch. Efter lunchen fick vi veta lite historia om Voxnabruk och järnhanteringen där berättad för oss. Dagen började lida mot sitt slut så även den Hemliga resan. Men för säkerhets skull var dagens sista kaffestopp förlagd till Orebagarn i Furudal.

Återigen har de reseansvariga lyckats med sitt arrangemang varför en spontan applåd var helt på sin plats.