Sommarminne från Bingsjöstämman 2012

Mitt Dalarna - Bringsjöstämman 2012Bingsöstämman 2012
Textstorlek:

En gång om året utspelar sig Sveriges största spelmansstämma mitt ute i skogen på en plats som heter Bingsjö. Man åker till Rättvik, sen tar man av ”stora vägen” och fortsätter åka rakt ut i skogen (visserligen asfalterat, men inte mycket trafik om man säger så, typ inte en enda bil ser man).

När man till slut kommer fram till en liten köbildning (efter någon mils fundering på om jag verkligen åkt rätt) förstår jag i varje fall att något är på gång här. Jag blir hänvisad av parkeringsvakter rakt ut i skogen och denna gång är det verkligen rakt ut i skogen på en liten smal, ”knögglig” skogsstig. Fortfarande finns det i mina tankar att något så stort som Sveriges största spelmansstämma kan väl ändå inte ligga här ute.

Jag parkerar i varje fall och följer strömmen, bestående av fem personer, och börjar traska på en ännu mindre stig. Kommer fram till asfalt igen efter en stund.

Så helt plötsligt öppnar sig ett STORT FÄLT där det sitter HUR mycket människor som helst. Överallt hörs musik av alla de slag, fiol, dragspel, nyckelharpa, gitarr och mycket annat. Det är tält, husbilar, mat, dans och framför allt fika i det härligt gröna gräset.

Kvällen är ljum och genuina toner strömmar i luften. Jag njuter!

Jag har aldrig innan varit på en ”riktig” spelmansstämma och har trott att det inte är något för mig, jag spelar ju inte fiol. Men jag kan säga att till Bingsjöstämman 2013 kommer jag återigen åka och sitta på första parkett tillsammans med min kamera och tusentals spelmän :O)