Pigga pensionärer på utflykt

Här har man kommit fram till slussen i Svartån. Foto: Gunnar Olsson
Textstorlek:

ÖREBRI/ROMME En solig måndag morgon i juli samlades 49 förväntansfulla och pigga pensionärer på att få gå ombord på bussen som skulle ta oss ner till Örebro där en lunchkryssning väntade.

Reseledare för dagen var Laila Andersson, som nu gjorde sin premiärresa i rollen som reseledare för SPF-gänget Tuna-Säter. Laila hälsade välkommen innan chauffören Per startade bussen och resan kunde påbörjas.

Dagens första stopp blev hos ICA-handlar’n i Sellnäs där smörgåsarna till förmiddagsfikat hämtades. Resan fortsatte sedan till rastplats Laxbäcken någon mil norr om Kopparberg där det blev dags att sätta tänderna i smörgåsarna som smakade ljuvligt med kaffe/te därtill.

När det började närma sig middagstid så nådde vi dagens mål och kunde från bussen upptäcka båten som väntade på oss vid kajkanten av Svartån.

Vi hälsades välkomna ombord av den trevliga och hjälpsamma personalen och när även vår chaufför parkerat vår buss och kommit ombord lade båten ut från kajen.

Vi hade nöjet att få resa med M/S Gustaf Lagerbjelke och det var många av resenärerna som tog tillfället i akt och gick upp på däck för att njuta av utsikten och solen som sken från en klarblå himmel.

Vår kapten för dagen, som kryssade oss fram i farvattnet, hette Jan-Erik Ekblad och det var även han som under resans gång gav oss bra och kunnig upplysning om de sevärdheter och intressanta platser vi passerade. Bland annat det vackra Wadköping, Stadsparken och många av stans pampiga villor.

Vi slussade vid ett tillfälle 2,5 meter ner till Hjälmarens nivå men resan fortsatte en stund genom Svartån innan vi nådde ut till Hjälmaren.

När vi kommit ut på Hjälmaren blev det dags att inta dagens lunch som serverades av de trevliga killarna Gergo och Carlos i köket. Lunchen bestod av ugnsbakad lax med grönsaker och färskpotatis samt kaffe och kaka.

Måltiden smakade gudomligt för såväl smaklökar som ögat och atmosfären. Efter intagen lunch började vi efter cirka 2,5 timmes kryssning närma oss Hamnplan igen. Det var dags att säga hejdå till båten och besättningen för att påbörja vår resa mot Dalarna och Romme igen.

Det var ett gäng mycket nöjda och glada pensionärer som några timmar senare skildes åt och några passade på att redan då anteckna sig för kommande resor.

Laila Andersson