Nyårskonsert för tionde gången

Textstorlek:

När vädrets makter inte behagar att skapa den rätta midvinterkänslan runt nyår är musik ett utmärkt medel att ta till. Med hjälp av musiktitlar som Epilog ur En Vintersaga (Lars-Erik Larsson) och Vintergatan skriven av Jules Sylvain så gjorde Ludvika Musikkår i alla fall ett tappert försök att skapa lite vinterstämning. Runt midnatt (Round Midnight) så kunde man till och med följa med på En Månskenspromenad tillsammans med sångsolisten Ulf Hällqvist.

När musikkårens dirigent Gunilla Söderholm höjde taktpinnen vid Nyårskonserten i Ludvika Ulrika kyrka så inleddes ett litet jubileum. Det var för tionde gången sedan 2003 som musikkåren avslutade året på detta sätt.

Inledningsstycket vid konserten var den tredje satsen ur Ralph Vaughan Williams English Folk Song Suite, som var ett av hans mest kända verk skrivet 1923 för Militärorkester. Efter den pampiga inledningen följde tidigare nämnda En Vintersaga och Vintergatan. Ulf Hällqvist har framträtt tillsammans med musikkåren vid många tillfällen och bjöd även på ett par ”långliggare” från Svensktoppen i form av Benny Anderssons Fait Accompli och Peter Hallströms Håll Mitt Hjärta.

Ludvika Musikkår är känd för att blanda friskt mellan olika musikstilar. Influenser av svensk folkmusik fanns i Lagmansboda svit, komponerad av Owe Green och storbandsklangerna var tydliga i Thelonius Monks, Round Midnight.