Ny stola invigd och röcklin skänkt

Carl Johan Rudman, Walters Susanne Edenius och Berit Lundh. Foto: Walters Börje Edenius
Textstorlek:

På Midsommarsöndagen firas sedan flera år fäbodgudstjänst i Bûdmas Ollôs korladu i Dalstubûdär, Bingsjö hos Walters Susanne och Börje Edénius. Ett nytt röcklin och stola togs i bruk och invigdes av finnmarksprästen Carl-Johan Rudman. Stolan har tillverkats av Walters Susanne Edenius, anställd som kyrkvaktmästare i Bingsjö-Dådran.
Av material från både kull- och masdräkten har hon med sin egen design format en stola användbar under kyrkoårets olika helgdagar. Mittdelen med den röda färgen kommer från halsklädet (asstrasu) på kvinnodräkten, så följer parallellt på den hängande delen festens vita färg, gjord av delar från skjortan, följd av växandets färg, trefaldighetens gröna, gjord av snörlivet (snörvilet), pingsttidens röda färg återkommer med förklädet i kjolen (breddan), advents- och fastans blå färg är hämtad från mansdräktens väst i djupblått. Den som är kunnig Rättviksdräkten känner också igen den gula färgen i mansbyxan (stjinnbrackan). Treenigheten symboliseras av tre rättvikstypiska tofsar (toppor), en i mitten på halsdelen, och en i varje ände av stolan.
Walters Susanne Edenius har på ett fantasifullt, men strikt sätt utfört ett mästerverk där den lokala anstrykningen gör att gudstjänstfirarna får en hemkänsla också i prästens liturgiska klädsel.
Första gången stolan användes var alltså i söndags när församlingen som gåva fick ett röcklin, tidigare buret av den nu bortgångne prästen och f. redaktionschefen vid Sveriges Radios religionsredaktion, John Ronnås. Det var hans änka som överlämnade röcklinet och framhöll sin makes stora hemkänsla och kärlek till Bingsjö och Finnmarken.

Berit Lundh