Nås laddar för Ingmarsspel

Mats Lissjanis, Anders Sandström, Sofia Östling och Johanna Östling tar ansvar för livemusiken i årets spel i Nås.
 Foto: Privat
Textstorlek:

Nu inleds sommarens korta spelsäsong för Dalarnas sommarspel. Ingmarsspelen I Nås har premiär på lördag och på midsommarafton ges des första av Skinnarspelets två föreställningar i Malung. Himlaspelet i Leksand står över årets spelsäsong.
I Nås blir det totalt fem föreställningar och årets spel erbjuder två intressanta nyheter. Dels kommer den rutinerade skådespelaren Hans Kumlien med rötter i Åsmansbo i Smedjebacken att ta över den krävande rollen som Stark Ingmar, dels bjuder årets spel på livemusik i form av en orkester, synlig för publiken under hela spelet.
– Jag ser med spänning fram emot årets spel. Nya aktörer och scenförändringar är alltid en utmaning, säger regissören Martin Lindström.
Hans Kumlien, som nu ersätter Evert Sandin i rollen som Stark Ingmar, innebär inte bara att spelet tillförs en aktör med mångårigt teaterförflutet. Det utgör också en garanti för att publiken får lyssna till fortsatt klingande dalmål när den nye Stark Ingmar gör entré.
Hans Kumlien har ett teaterförflutet hos bland andra Riksteatern och Stockholms stadsteater. Han har också medverkat i flera tv-serier.
Det är Drängorkesterns Johanna Östling, Sofia Östling, Anders Sandström och Mats Lissjanis som anförtrotts uppgiften att ansvara för musiken i ”levande form” direkt synliga på scenen.
För att deras musik skulle bli trovärdig krävdes två äldre orgelmodeller. Via efterlysningar i sociala medier införskaffades på några dagar två tramporglar, som nu införlivats bland övriga instrument i det specialutformade orkesterdiket.
Efter premiären på lördag ges föreställningar också på söndag, måndag, onsdag och torsdag.