Midsommarnattens magi uppenbarad i Leksand/Ullvi

Textstorlek:

Midsommarnatten sprider sitt magiskt skimrande blåa ljus över stilla vatten. Älvor och trolska väsen med förföriska krafter skänker människor hopp om fruktbarhet och lycka. De längtansfulla sover på kuddar med 7 blomster och drömmer om att få se sin tillkommande.

En ståtlig majstång i Ullvi by – nymajad med doftande blomsterkransar – står efter midsommarfesten kvar helt allen och blickar ut över älven nedanför. Står i ett himmelskt ljus som vägrar ge vika för hotande mörker. Begrundar all uppmärksamhet människor skänkt den under en varm och skön – men ack så kort midsommarkväll.

Nu är emellertid allt tyst och stilla. Inte en rörelse i dess vimpel gul och blå. Inte en krusning på älven. De saxade störarna, som reste den ståtlige, vilar ut i en hög.

Hartsade stråkar har slutat locka toner ur stämda fioler. Sång och spel har klingat nedför sluttningen och ut över Österdalälven och vidare mot Insjöns vatten.

Barn som vuxna, många i folkdräkt, har ringdansat till ’Vi kan spela…’, ’Vi kan dansa andra hållet…’ och hoppat ’Små grodorna …’.

Allt har skett för att skapa sann inre glädje. För att framkalla en förtröstan i att livet är värt att levas. Allt förstärkt av naturens förtrollande blomning just i denna tid.

Så är människans lott – att medveten om tidens knapphet och livets förgänglighet – ändå söka glädjen i att finnas till och leva vidare.

Henry Tarle, text och foto
Grävande reporter i Ullvi by, 4 km nedströms från Leksand