Maria Keohane får miljöpris

Göran Engström från Centerpartiet delar ut priset till Maria Keohane. Foto: Centerpartiet Dalarna
Textstorlek:

Detta år gick Centerpartiet i Smedjebackens miljöpriset till Maria Keohane för hennes initiativ att starta och driva Gården 1862. Motivering var att Centerpartiet, vill visa sin uppskattning av ett ovanligt ambitiöst och inspirerande initiativ i vår bygd och hoppas att det skall ge framgång både för dess skapare Maria Keohane och den lokala miljö hon valt att verka i.

Maria Keohane är en känd kulturperson i Smedjebacken. Hon är en sopran i världsklass. Hon har spelat in flera skivor och medverkat i TV och radio samt framträtt i flera internationella sammanhang över hela världen. Vunnit pris vid den internationella van Wassenaer-tävlingen 2000 och fått stipendier från Kungliga Musikaliska Akademin. 2014 erhöll hon Jussi Björling stipendiet.

Maria beskriver själv hur hon efter ett antal varv runt jorden på turné ville sätta ner sin rötter i Smedjebacken.

Hon fick då chansen att förvärva en gård på Kyrkogatan 71 i Smedjebacken. Ett förvaltarskap sedan 1862, som hon tog över med en känsla av: ”Ett ansvar, en gåva, en kärlek.”

Visionen är att skapa nytt liv och mening åt gården. Men inte bara för sig själv utan också för att ”delge andra medborgare och samhället en plats med mening och inspiration”.

På 1862 finns Bageri och Kafé ”SmörGun”, där det doftar blåbärspaj, surdegsbröd och även vedugnsbakad pizza.
Trädgård och Byggnadsvård, är en annan verksamhet med tre olika tematrädgårdar.
Galleri och Butik för Hus och Hem, skall ge intresse och möjligheter för ortens skapande hantverkare och konstnärer.
Under 2016 har en byggnadsvårdsbutik skapats. Här finns material både till renoveringsobjekt och nybygge. Gården 1862 vill erbjuda traditionella, miljövänliga och ekonomiska varor. Återbruk inom byggnad och inredning följer tätt i spåret och tanken på en god miljö genomsyrar alla verksamheter.

Centerpartiet i Smedjebacken delar årligen ut ett miljöpris i form av ett diplom och en penningsumma till en person eller organisation som i vid mening främjar miljön i vår kommun. Det kan ske genom insatser och initiativ som berikar såväl den mänskliga som den fysiska miljön.