Lyckat höstmöte i Barkenbygdens konstförening

Textstorlek:

Kakbordet dignade och dofterna var förföriska. Ändå var det faktiskt konsten som stod i centrum. Barkenbygdens konstförening, som under det senaste halvåret glädjande nog fått många nya medlemmar, genomförde i onsdags, den 7 november, sitt traditionella höstmöte. Ca 30 engagerade och intresserade medlemmar, varav flera ”debutanter”,  hade trotsat novembermörkret för ta sig till  Ahlbäckssalen i Smedjebackens Folkets Hus. Kvällen började med att föreningens ordförande, Birgitta Lindqvist hälsade alla välkomna, samtidigt som hon presenterade kvällens bestående av föredrag , fika och traditionsenlig utlottning av konst.

Först var det ett mycket intressant föredrag av rammakaren Lotta Borking från Fagersta. Hon påpekade en mängd detaljer när det gäller inramning, som de flesta säkerligen inte tänkt på. Det var också en smula skrämmande att med egna ögon få se hur ett tryck eller en målning under årens lopp faktiskt gett avtryck både på glaset och på omgivande papper. Konstverken utsätts för solljus, temperaturväxlingar etc, vilket gör att tavlorna inte mår bra. Det är således viktigt var och hur de placeras, inte enbart ur en estetisk synvinkel.  Lotta Borking visade också mycket tydligt genom exempelbilder vilken roll ramen faktiskt spelar för hur konstverket framträder. Samma bild kan se helt olika ut beroende på inramningen. Ramen ska lyfta fram konsten, inte dominera. Det var säkert många, som efteråt gick hem och vände och vred på sina konstverk där hemma. Är det här verkligen rätt ram? Kan man lita på att pappret är syrafritt?

Under kaffepausen, där en mängd olika bakverk lockade, gavs möjlighet att ställa frågor om inramningens konst samt att även se ut vilken tavla man skulle önska sig, om turen stod på ens sida. Sen påbörjades den spännande lottdragningen. Utlottningen av konst, som alltid äger rum på höstmötet, är en gammal tradition. I år fanns det totalt tio vinster,; verk gjorda av såväl lokala förmågor som mera etablerade konstnärer. De tio lyckliga vinnarna kunde välja mellan konst av bland annat Bo Åke Adamsson och Svante Rydberg. Bland de tio var det faktiskt en nybliven medlem, som hade fru Fortuna på sin sida och således vann redan vid det allra första försöket.

Mötet avslutades med en del frågor om kommande arrangemang samt styrelsens förhoppning om en god uppslutning även vid kommande möten och konstresor.

Birgitta Lindqvist