Lånfredagshögtid i Boda Kyrka

Textstorlek:

Långfredagen är en speciell dag under det kristna kyrkoåret. I det rum där ljuset, glädjen och värmen annars råder, är det denna dag lidandet som står i centrum. Och det är fruktansvärda berättelser om mänsklig grymhet och den man som fick utstå dem som berättas.
Samtidigt är det just på långfredagen som musiken får blomma ut i all sin kraft. Hela spektrat av harmonier och dissonanser, av skiraste ljus och djupaste mörker, tillåts förstärka och fördjupa insikten i det som berättas. Det är med andra ord inte alldeles enkelt att vara musiker och sångare en dag som denna.
Som tur var, fanns den mycket kompetenta kyrkokören Bellatrix på plats i Boda kyrka denna långfredag. Under lyhörd ledning av Walters Börje Edénius, inledde de med att låta tre verk av den namnkunnige norske kompositören Tore Aas, grundare och ledare av Oslo Gospel Choir, inrama textläsningen. Direkt på detta följde dagens verkliga utmaning, att i samspel med kyrkoherde Thomas Jansson och församlingen, ta sig an Sven Linells intrikata tonsättning av Jesu sju ord på korset. Och ett mer gripande framförande kunde man inte ha önskat sig, vare sig i lilla Boda kyrka eller i någon av de stora domkyrkorna! Efter en mer meditativ andra del, fick Mozarts Ave verum corpus avluta långfredagens gudstjänst.
I Boda glädjs vi i moll, sade Röjås Jonas en gång i tiden. Och trots den mörka inramningen, är det svårt att känna annat än glädje över att få höra så vacker musik framföras i Boda Kyrka!