Jultraditioner på Malungs Finnmark

Anders Norman i full aktion visar sitt "julhäfte" och uppmuntade åhörarna att skriva ett sådant för sina efterkommande.
Textstorlek:

SPF Skinnarbygds medlemmar har haft Anders Norman från Sunnemo som uppskattad gäst. Som uppvuxen i Tyngsjö kunde han berätta om julen där förr i världen och det var en livfull skildring på finnmarksmål som då och då avbröts av välkända julsånger, som åhörarna gärna sjöng med i. Anders visade sig vara en ”entertainer”, som gärna berättade en historia då och då. Allt framfört med humor och värme.

Det är viktigt att berätta om vad man upplevt och föra traditionerna vidare, ansåg Anders och visade ett häfte som han och hans fru Sylvia sammanställt till sina barn. Det var en trevlig berättelse illustrerad med färgbilder från julstöket och det ingick också många beprövade och älskade julrecept i den. Anders besök inspirerade säkert många att ”minnas” sin barn- och ungdom, då det traditionella julbadet och fernissade golv hörde till det som gav julkänsla i husen. Man kunde riktigt känna doften av nyfriterade struvor, av lutfisk, dallrande syltor och grisfötter och andra läckerheter på julbordet och fick uppleva slädfärder eller vandringar till kyrkan tidigt på juldagsmorgonen, då alla skulle hälsa de vägfarande med tända ljus i fönstren. Hans föreläsning spände över julen från vikingatiden och framåt och att varken julgranen eller adventstaken var svenska företeelser från början stod klart.

Det är inte bara ”Kalle Anka” på julaftonen som är en import till vårt land! Det var det näst sista SPF-mötet före jul och nu återstår bara ett dignande julbord att njuta av nästa vecka.