Hur har det gått för ’sommarens framgångssaga’ 2013 – kalven Örjan?

Textstorlek:

”Hur har det gått för Örjan?” Det frågar alla vi känner, sedan han blev förstasidesnyhet i Dalabygden (nr 35, 30 augusti 2013) efter att ha räddats med råmjölk.

Det blev ett kärt återseende mellan oss och Örjan med kompisar – vilka hade flyttat från Leksand/Ullvi till sitt vinterviste i grannbyn Rönnäs – när vi träffade dom i slutet av oktober.

Med hinkar fulla av medhavda äpplen som present till ’våra’ kära kor tillbringade vi ett par timmar i hagen i Rönnäs – ja, egentligen utanför densamma. Vi hyste nämligen stor respekt för den ”snälle” tjuren Ferdinand – snäll men kanske ändå lite farlig – i lantgården i Rönnäs, där Sven-Åke Blomqvist och Per Juvas hälsade oss välkomna.

Vi gladdes stort över att återse vår ’lille’ kalv Örjan (vit/något brunfläckig) och som nu hunnit växa till sig. Han sågs få lite kel av några kor och kalvar under våra timmar där – själva nådde vi inte fram över staketet.

Örjans öde är att hans mor inte vill kännas vid honom. Han bortstångades till en början av modern och övriga 3 kor efter födseln i hagen i Ullvi i somras – men kunde räddas med råmjölk ur en nappförsedd hink.

Tre veckor efter födseln och stärkt av mjölken ’kalvdansade’ han med höga hopp – ja, han var ’på vippen’ att slå framlänges kullerbyttor där han for omkring av yster glädje. Den då fortfarande lille vilden fick oss att – med skratt och tårar – både längta till och återuppleva vår egen fagra ungdom – då ännu allt var möjligt!

Folk vi träffar avslutar ofta med ”Hälsa Örjan!” Varför? Jo, han ingår numera i allas vår ’storfamilj’ som inkluderar byarna Ullvi och Rönnäs. Han har betytt mycket för oss bybor avseende samarbete och främjad sammanhållning.

Örjan har satt Ullvi ’på kartan’. Han kan sedan augusti 2013 ståta med att vara Ullvis ’meste’ kändis från press o TV. Se länkar nedan.

Örjan leder nu i Dalarna (Dalabygden) i popularitet med cirka 60-20 över närmaste ’konkurrent’ – Mora Spelmanslag! Heja Örjan!!! Örjan är ko och tar racet med ro – han verkar alltid ha varit ’ko-ol’.

Om Örjan och hans kompisar går till exempel att läsa på:

a) Facebooksidan ’Ullvi by’ (för in i sökfältet)

b) Hemsidan http://dalabygden.se/lasar-artikel/en-framgangssaga-ur-verkligheten/

Mer om Ullvi se www.ullvi.se

Text & foto: Henry Tarle, Leksand/Ullvi