Hönorna fixar både ogräs och skadedjur!

Det blir riktiga slagsmål mellan hönorna när det är dags för snäckservering.
Textstorlek:

Parksallat är – trots sitt något svårbegripliga namn – ett tufft ogräs och orsakar tillsammans med de förhatliga kompisarna kirskål, knölklocka, åkerfräken och kvickrot mycket kämpande och slit för kolonilottsodlarna på Kårarvets koloniområde utanför Falun.
Av egen erfarenhet vet jag att höns älskar våtarv, men att även parksallat tillhör favoritfödan var en överraskning! På Kårarvets koloniområde har man alltså kommit på den geniala lösningen av parksallatsproblemet och införskaffat några hönor som effektivt sätter i sig planta efter planta av den oönskade vegetationen.
Sniglar är sniglar utan hus och snäckor är sniglar med hus ryggen. Om vi går ett tiotal år tillbaks i tiden, var snäckor inget större problem i våra trädgårdar. Nu verkar de bli allt fler och värre för varje ny odlingssäsong. Liksom sniglar raspar snäckorna i sig blad efter blad med sin sandpappersliknande tunga och kan, trots sin välkända brist på hastighet, överraskande snabbt kaläta växterna. Snäckorna trivs allra bäst i fuktig och skuggig miljö.
Många tycker det är äckligt med dessa slemmiga mollusker. Avlivningssätten varierar alltifrån att trampa ihjäl dem till att efter hopsamling slå över kokhett vatten.
Myskankor gillar sniglar och jag har själv sett hur de njutningsfullt liksom slurpar i sig de slemmiga djuren. För minimering av mördarsniglar rekommenderas därför just myskankor. I år verkar det faktiskt som om förekomsten av mördarsniglar har avtagit något i vissa tidigare utsatta delar av södra Sverige. Eller också är sniglarna mer tröga i starten jämfört med tidigare år?
Även när det gäller snäckproblemet har Kårarvets kolonister upptäckt att deras hönor fullkomligt älskar snäckor! Vilken snillrik lösning på problemen med parksallat och snäckor. På Kårarvets koloniområde är det hönorna som både sköter sanering och skapar trivsel!
Annica Larsdotter