Författarbesök hos SPF Seniorerna Orsa

Författaren Marianne Cedervall. Foto: Bengt Hållén
Textstorlek:

Årets sista månadsträff hölls den 26 november på Orsa hembygdsgård. Ett 75-tal medlemmar hade mött upp i det vackra vintriga vädret. Ordförande hälsade alla välkomna och informerade om kommande program.
Vår reseansvarige Kennet berättade om de resor som är planerade i vår. Kennet avslutade med en liten betraktelse som han skrivit ihop.
Till fikat serverades kaffe/te, skinksmörgås och ett pepparkakshjärta.
Dagens höjdpunkt var författaren Marianne Cedervall som berättade om sina böcker – om huvudpersonerna och var hon hämtar sin inspiration ifrån. Böckerna kan räknas till ”feel good”-genren.
Hon är född på Gotland i en prästfamilj och har ett kapell där som sommarställe, vilket är med i många av hennes böcker. Hon har haft en livsdröm att bli författare och hennes första bok, ”Svinhugg”, kom ut 2009.
Hon har arbetat som lärare i svenska och engelska på Skeriol – Mora folkhögskola, under några år och bott i Vittangi i 19 år.
De första fem böckerna handlar om Hervor och Miriam. Hervor är från Kirunatrakten och har speciella gåvor och ett inte så vårdat språk. Miriam är från Gotland, läkare och mera jordnära.
De senaste tre böckerna handlar om hästägande Anki och den lite trulige Tryggve på Gotland och deras äventyr där de stöter på ett och annat lik. I hennes senaste bok ”Som daggen stilla kysst” rustas det till bröllop i Mullvalds och ett riktigt traditionellt sådant. Marianne läste ett stycke ur boken om gotlandsbröllopet.
Ordförande tackade henne för ett intressant föredrag och överräckte en korg med hemligt innehåll.

Karin Olmås-Hållén