Förberedelser inför vårbalen i Leksand/Ullvi

En ensam kanadagås kommer simmande - ser spegelbilden av sin egen vardagligt svartvita dräkt - och sedan avundsjukt på de elegant uppklädda, plymdekorerade tranorna.
Textstorlek:

Romantiken vaknar till liv i naturen i området kring fäboden Bunk* – där Dalälven nedströms möter norra änden av Insjön 2014-03-28.

En ensam kanadagås kommer simmande – ser spegelbilden av sin egen vardagligt svartvita dräkt – och sedan avundsjukt på de elegant uppklädda, plymdekorerade tranorna med sina små chicka, röda hättor i nacken. Dessa långbenta resenärer står och drömmer om den kommande stora balen och ser för sitt inre festens möjligheter till dans och romans. För mitt eget inre ser jag scener ur sagan om Askungen (http://www.svtplay.se/klipp/180209/askungen Speltid 8 min).

FESTSTÄMNING INFÖR BALEN

På och över gärdena och i buskar och snår runt fäboden tränar redan kör och festorkester på sina instrument i denna för årstiden ovanligt varma vårvinterdag:

I skogsbrynet ackompanjerar en hackspett med sina trumvirvlar en bofink, som med fyllig solostämma upprepar sin favoritrefräng med avslutande knorr: ”tsitsitsitsjatsjatsoritiu-tsip”

En gulsparv blåser frenetiskt på sin trumpet – räknar till 7 varje gång den stämmer in med sitt metalliska ”ti-ti-ti-ti-ti-ti-üüüüüüüh” – som välkomnande fanfar till balgästerna.

Den obligatoriska doa-kören utgörs av 5 talgoxar med ”tí-ta, tí-ta – tí-ta, tí-ta”. Var och en gnisslar som hjulet på en gammal osmord, överlastad skottkärra – och får mina vårkänslor att vakna till liv.

Högt i skyn och liten som en prick ryttlar en soloartist sjungandes i en klass för sig – som en operasångare som tonar ’utan att behöva andas’. Det är en sånglärka som drillar full av förväntansfull glädje – i flera minuter i sträck – med sina ljusa, sprudlande och rullande toner. Att här återge dessa i skrift låter sig inte göras av utrymmesskäl.

Alla är dock inte lika glada. 10 tofsvipor låter sina klagande stämmor ljuda som ur kören på en operascen förebådande tragedins snara upplösning: ”diuvitt-vit-vitt-diuuvitt”. Är dom månne alla bekymrade över att inte ha någon festblåsa att plocka ur garderoben? Borde väl räcka med den dagliga fracken i svart och vitt toppad med den coola fjädern i hatten!

Andra tycks vilja vara i fred inför festens uppladdning. 15 kanadagäss simmar i kapp över till den andra, lugnare sidan av älven för att där vila upp sig.

”Men titta! – den stackars ensamma kanadagåsen borta bland tranorna har hittat en vän – i samma skrud som sig själv!” Tillsammans simmar de på romantikens vågor mot balen – ett av vårens oändliga mysterier. Se foto 2.

ALLT ÄR FÖRBERETT. Vårbalen i Leksand/Ullvi kan ta sin början!

*) Fäboden Bunk ingår i Ullvi bys fastighetsförteckning. Flera ägare. Se foto 3.

LÄNKAR till mina kåserier med anknytning till Leksand/Ullvi med omgivande byar i tidningen Dalabygden – se vänstra kolumnen på sidan http://dalabygden.se/?s=Leksand%2FUllvi

Text & foto:
Henry Tarle, Leksand/Ullvi