Fettisdagsgubbar i Bingsjö

Den som deltog i tisdagsträffen nu kunde också få möta fettisdagsgubbar i Bingsjö bystuga som en kvarleva från 50-talets bravader.
Textstorlek:

Fettisdagen hölls åter en ”Förmiddag i Bingsjö bystuga” då dagens tema passande nog var ”Fettisdagsgubbar”. Komminister Carl Johan Rudman hälsade välkommen och gjorde en inledning varefter Anna-Maria Liss och Walters Kristina Gustavsson serverade rotmos, fläskkorv och semlor. Nygårds Britta berättade om traditionen betr. fettisdagsgubbar i Finnmarken. Byns fruar gjorde långkok på fettisdagen och for gemensamt ut till karlarna i skogen som under vintern högg och körde i skogen långt hemifrån. De tog sig med bil eller skogsarbetarbuss till Rocka, Myrvik eller var nu karlarna var stationerade och bjöd dem på rotmos, fläsklägg och semlor, ett välkommet avbrott i det hårda skogsarbetet.

Efter att ha festat och kanske fått sig ”lite innanför västen” blev karlarna danssugna och tog sig hem till byn där dansen tråddes i bystugan. I Dalstuga var det musik av spelmännen Udd Lennart på gitarr och Sikesbröderna Elis och Edvin på dragspel. Stämningen var hög och som en extra krydda låg en tung doft av av skog, storvästar och gummistövlar som en dimridå. Även barnen hade sin upptåg denna dag. De gick runt i byn utklädda med egenhändigt tillverkade pappersansikten, som var prydda med skägg av lavar.

Denna tradition fanns kvar i Finnmarken till fram av 50-talet. Claes Göran Goliats från Finnbacka relaterade sin mor Källass Stina att samma tradition skedde i Källassen där det vissa vintrar kunda vara närmare 70 hästar som körde i skogen. Knutes Marianne berättade i Bingsjö gick dom som barn utklädda i gårdarna och när dom kom till Prästgården fick de förutom karameller även en slant var. Den som deltog i tisdagsträffen nu kunde också få möta fettisdagsgubbar i Bingsjö bystuga som en kvarleva från 50-talets bravader.