En framgångssaga ur verkligheten

Örjan räddas med råmjölk ur en nappförsedd hink, bl a av Henry Tarle.
Textstorlek:

Hämtad från dalabyn LEKSAND/ULLVI sommaren 2013

Här glädjehoppar nu Örjan vit/brun 3, Mirjam ljusbrun 4 veckor gammal och jag själv (bakom kameran) i den natursköna dalabyn Ullvi, 4 km sydost om Leksand invid Dalälven. Det är bara att låta sig inspireras av all dansyra!

Har regisserat och framfört dansteater. Dock inte lika spontant och orepeterat som våra sötnosar på bilden, fångade genom ett fönster. De vuxna korna försöker samtidigt råma hem de små rymlingarna in i hagen igen – vilket också lyckades.

Slutet gott! – Allting gott! – I denna kortföreställning

SOM EN SAGA – ÄVEN I DET LÄNGRE PERSPEKTIVET
Örjans mor, liksom de övriga 3 korna i hagen, ville inte kännas vid honom. De sparkade och stångade undan honom från sina juver. Under en kritisk tid matade vi honom med s k råmjölk från en nappförsedd hink.

Genom sin enastående envishet diar han idag två av korna, vilka nu har gett upp aggressionen. Som belöning får dom äppelskivor direkt i munnen. Jag kliar Örjan under hakan och får av honom en puss på näsan, där vi ligger i gräset och myser mellan komockorna.

Örjan har nu vuxit sig fysiskt och psykiskt stark, från mobbad hackkyckling till en personlighet att räkna med. Hans motto ”Jag kommer att lyckas oavsett omständigheter” har förverkligats.

Örjan avslutade sin kalvdansuppvisning med att, som en oljad blixt skjuten ur en kanon, rusa med sin kompis rakt genom stängslet tillbaka in i hagen! Om det stått en mur emellan, så hade det inte hindrat framfarten.

En sån utveckling att få vara med om! Från mörker till ljus – från förtvivlan till ”hopp” om livet. Och så, efter 3 veckors långt liv i hagen, en explosion av euforisk glädjeyra över att finnas till!

Slutet gott! – Allting gott! Som i sagorna.

SENSMORAL
Ge aldrig upp – även om läget ser kritiskt ut, ja livshotande! ”Örjan är en riktig krigare”, säger Fredrik Jax, talangscout för NHL’s hockeylag Winnipeg Jets i Canada och tidvis boende intill Ullvis bystuga. Han – om någon – borde ju kunna se detta!

MISSION

Örjan har fört oss samman – främst vi som jobbade med att rädda honom. Även vänner runt om i landet, vilka sett hans glädjeskutt i TV, har hört av sig. Han har blivit förebild och inspirationskälla för oss alla genom sitt ”hoppfulla” sätt.

När jag nu skriver ner denna för mig känslosamma saga på min smartphone om den ”fula ankungen” Örjan – iögonfallade vit bland bruna kor – och kanske därför ursprungligen utstött – ja, då ”väcks” jag av att höra hur gräset betas av nedanför mitt sovrumsfönster. Jag ligger kvar i sängen och njuter av att känna harmonin bland korna utanför, alltmedan tusentals strålar värmer dem från den glittrande älven i den tidiga morgonsolen.

Solskenshälsningar från sommarhagen 2013.

Henry Tarle Leksand/Ullvi, 2013

www.ullvi.se