Dräktpärmar med dokumentation av Hedemora dräkten

Textstorlek:

Förra veckan överlämnade Lars och Ann Mari Fredborg en gedigen dokumentation av Hedemoradräkten.
I början av sjuttiotalet hade folkdanslaget Hedemora Folkdansens Vänner en å kallade generations skifte bland medlemmarna. Nya medlemmar strömmade till och många ville ha en folkdräkt. Dokumentationen av folkdräkt här i Hedemora var inte så utförlig och egentligen fanns bara Karl Trotzigs beskrivning från början av seklet. Hedemora är sedan gammalt en handels stad och dräktskicket var borta sedan länge iaf. bland de yngre.
Med många som ville ha ny dräkt bildade folkdanslaget en dräkt och slöjd sektion med Lars och Ann Mari som entuiastiska och intresserade ledare.
De började forska och samla information om dräkten och hittade en hel del i några gamla gårdar där mycket var sparat sedan länge.
Resultatet blev tre stycken pärmar med dokumentation, tygprover , mönster
m.m. vad som behövs för att kunna sy en dräkt eller rättare sagt två då det gäller både mans- och kvinnodräkt.
Folkdanslaget är sedan många år nedlagt och Lars och Ann Mari ville att dokumentationen skulle finnas kvar och tillgänglig för de som vill skaffa dräkt.
Lösningen blev att skänka dem till Dalarnas Museum med förbehåll att de ska vara tillgängliga för de som vill skaffa dräkt och vill titta i dom för att få veta hur det ska vara.
Elisabeth Thorin från Dalarnas Museum kom, fick en information om vad som fanns i pärmarna och tog dem med sig till Falun.
Även på Museet var informationen om Hedemora dräkten ganska knapphändig så detta gedigna arbete berikade museet en hel del.
Mats Norell