Cirkus i byn – i Leksand/Ullvi

Domptören Mattias - i grön cirkus-dress - med sina väl-dresserade artister Loke och Tuff - klädda i tajta bruna overaller.
Textstorlek:

Dalabyn Ullvi håller sig med en alldeles egen cirkus – ’Cirkus Signe & Mattias’ – till glädje för byns små, lika väl som stora ’vuxna’ barn.

På fotot syns domptören Mattias – i grön cirkus-dress – med sina väl-dresserade artister Loke och Tuff – bägge i tajta bruna overaller. Loke gör sitt cirkusnummer, medan Tuff ivrigt väntar på sin tur – och publikens jubel.

De bägge artisterna *) uppträder mot lön i natura: helst ’godis’ men även mat och logi söder majstången i huset bakom det stora röda staketet.

Godiset består bara av hemlagade nyttigheter – något för Hälsomässan i Rättvik 2014 att propagera för. Lika bra att avslöja receptet innan detta inlägg slår i taket av läsarnas nyfikenhet: Förstekta, torkade blodpuddingsskivor skurna i små bitar – som kan sväljas hela om så önskas – och det föredrar alltid Loke och Tuff – vilket kan tyckas synd på såna läckerbitar!

De snabbfotade artisterna uppträder regelbundet i sin manege nedanför sin bostad nere vid Gång- och cykelvägen, tillika Dalkarlsvägen, på en där uppförd cirkuspall – i cement. Denna är dimensionerad att ’stå pall’ för cirkusens planerade nummer – ”Indisk elefant balanserande på ett ben”! (Red., d v s undertecknad, får anledning att återkomma till detta längre fram).

Till cirkusen hör även katten Gumsan, vars främsta uppgift är att rensa manegen fri från möss. Detta för att inte känsliga personer i publiken ska råka i panik vid åsynen av vilda, otämjda djur. ”Ja, det är mycket som ska klaffa”, säger cirkusdirektör Mattias med ett leende, när vi träffas nere i manegen.

——————
*) FOTNOT
Cavalier King Charles Spaniel är en riktigt smart rashund. Mental stimulans är obligatoriskt för välbefinnandet. Den är mycket lekfull.
Se http://www.allahundraser.com/cavalier_king_charles_spaniel

Mer om Ullvi se facebooksidan ’Ullvi by’ och hemsidan www.ullvi.se

Text & Foto: Henry Tarle, 2013
Nyhetstörstande, grävande reporter i Leksand/Ullvi – med ’försmak’ för det som ’luktar skämt’