Årets Kolmila ska tändas men absolut inte brinna!

Textstorlek:

I år är det första gången jag medverkar i bygget av Kolmilan med Orsa Kolkraft. Jag är så glad över att jag tog chansen att vara med och få ta del av kunskapen som Orsa Kolkraft bevarar med sitt ideella arbete. Ett härligt gäng med kunskap och historier från förr.

Stybb, frät och tjärved är några av orden som jag nu lärt mig innebörden av men som jag inte förstod i våras. Det är många moment för att bygga en Kolmila, virke av björk och tall ska kapas, barkas, staplas, torkas, sedan ska virket resas, risas, stybbas och slutligen ska den färdiga milan tändas med absolut inte brinna. Dag och natt ska milan vaktas i ca 5 dygn tills det svarta guldet, kolet är färdigt att tas fram!

Vill ni också vara med och lära er något historiskt och unikt? Var med och bygg 2019 års Kolmila för hand, steg för steg, lager efter lager. Orsa Kolkraft söker fler medlemmar som vill vara med och genomföra detta bygge från trä till kol. Det är kostnadsfritt och ditt arbete belönas i säckar av kol, gemenskap och en unik kunskap!

Bygget av årets Kolmila är i fullgång, vi jobbar in i det sista tills på fredag 7 September när vi ska tända årets mila. Det blir en festlig kväll med glädje och sorg, då vi tillägnar årets mila till Orsa Kolkrafts lärare, eldsjäl och vän, Lars Niklasson som sorgligt lämnat oss.

Välkomna att besöka oss 7 September kl 19:00, intill Grunubergssågen, Öster på skogen i Orsa.
Hälsningar / Orsa Kolkraft – Therese