Valdeltagandet oroar inför omvalet i Falun

Förtidsröstningen pågår för fullt på bl a stadsbiblioteket i Falun. Foto: Niklas Lindh
Textstorlek:

På söndag går invånarna i Falu kommun till omval och den stora frågan är om det blir maktskifte igen? Och om kommuninvånarna vet om att det är omval och går till valurnorna?

– När man pratar med folk så är det vissa som inte vet att det är val, eller på annat sätt inte verkar ta valet så allvarligt. Så känslan är att det blir något sämre valdeltagande än normalt, säger Maj Ardesjö (MP).

Försiktig optimism

I höstens kommunval i Falun så gick nästan 86,9 av de röstberättigade till valurnorna. Sedan Dalabygden kontaktat politiker från samtliga partier (där alla svarat utom SD) så visar det sig att de flesta tror på ett lägre valdeltagande. Maria Gehlin (FAP) och Katarina Gustavsson (KD) tror på 80 procent, medan övriga är något mer försiktiga.

– Jag gissar på 70 procent utifrån tidigare omval. En rätt optimistisk gissning, säger Svante Parsjö Tegnér (L) som får medhåll av Patrik Liljeglöd (V):

– Jag är optimistisk även om jag tror det blir lägre än i höstas. Minst 70%.

”Ger ett bättre mandat”

Samtliga partiers företrädare är överens om hur viktigt det är med ett högt valdeltagande.

– Det är oerhört viktigt då hela vår demokrati är uppbyggd på valdeltagandet. Ju fler som röstar ju tydligare mandat och mer demokratiskt blir utfallet, konstaterar Camilla Andersson Sparring (C).

– Man kan inte nog betona hur viktigt det är med ett högt deltagande. Ett högt deltagande ger det styre som får förtroende ett bättre mandat, säger socialdemokraten Jonas Lennerthson.

De senaste veckorna har det varit ett intensivt kampanjarbete för partierna, vilket särskilt har märkts i Falu centrum under helgerna. Kommunpolitikerna gör allt för att informera om att det är val och att försöka locka röster.

– Vi talar med alla som vi träffar och framför allt sker det i möten på stan, säger Mats Dahlberg (M).

Vallokalerna på söndag är öppna kl 08 – 20.

Niklas Lindh