Protesterna växer mot vindkraftpark

I orörd natur planeras 40 vindkraftverk i västra delarna av Malung-Sälens kommun. Foto: iStock by Getty Images
Textstorlek:

Planerna på en stor vindkraftpark på Ripfjället väster om Malung växer sig allt starkare. På måndag har jaktlagen i det berörda området ett informationsmöte om planerna och nästa månad är det dags för ett samrådsmöte med bolaget som står bakom satsningen.

Det handlar om en vindkraftpark med 40 vindkraftverk på Ripfjället, som ligger på gränsen mellan Malung-Sälens kommun och Torsby kommun. 34 av vindkraftverken planeras på dalasidan.

Vindkraftverken som ska uppföras av det tyska bolaget ”wpd Scandinavia” kommer att vara uppemot 250 meter höga.

En Facebookgrupp har bildats där omkring 1500 medlemmar protesterar mot planerna. Kritiken handlar främst om mycket stora ingrepp i orörd natur och att det finns fritidshusägare i området, där omgivningarna helt kommer att förändras.

Samrådsmöte i folkparken

Planerna är ute på samråd och ritningar finns till allmänhetens beskådan på biblioteket i Malung. Som en del i att låta allmänheten komma till tals så hålls ett samrådsmöte med vindkraftbolaget på Orrskogens Folkets Park den 22 maj. Kritikerna mot planerna har försökt att få vara med och delge sina synpunkter under det mötet, men nekats. Det skriver de själva i sin Facebookgrupp ”Nej till vindkraft på Ripfjället”.

– Vi har ansökt om egen taltid för att presentera, men nekas detta av wpd. Vi får dock räcka upp handen och ställa frågor.

Demonstrationståg

I samband med samrådsmötet tänker gruppen som protesterar mot vindkraftparken demonstrera mot planerna.

– Vi planerar ett demonstrationståg kl 17:00 från gågatan i centrala Malung förbi kommunhuset och upp till Orrskogen. Vi har sökt demonstrationstillstånd som är under handläggning för tillfället.

Redan på måndag kommer ett möte om planerna att hållas i Malungsfors. Då ska jägare för de berörda jaktlagen samlas i bystugan för att diskutera planerna på en vindkraftpark på Ripfjället.