Ny paketlösning för glesbygd

Textstorlek:

PostNord beslutade att pakethanteringen skulle flyttas från Björbo till Dala-Floda. Ett beslut som väckte starka känslor i Björbo.
– Istället för att sitta och tjura hade vi modet att försöka hitta en lösning, säger Christer Gruhs, styrelseledamot i Björbo Intresseförening.

Idén var lika enkel som idealisk. En paketautomatlösning skulle bli nyckeln till framgång.

I början av 2017 bjöd intresseföreningen in till ett stormöte där bland annat paketleverantörer deltog.

– Vi fick bra respons och alla tände på idén, säger Christer.

Intresseföreningen sökte projektpengar från Tillväxtverket och medfinansiering från Länsstyrelsen och Gagnefs kommun. Totalt handlade ansökan om 680.000 kr. Ett projekt som togs emot positivt av alla parter och fick namnet ”Leveransneutral posthantering i Björbo”.

Automatisk lösning

Visionen att hitta en automatisk lösning, som framförallt inte kräver någon större hantering, har varit det som drivit projektet framåt.

– En framgångsfaktor är att vi hela tiden sett positivt på projektet. Det gäller att ha en tydlig målbild och det har vi haft, säger projektledaren Niklas Permats.

Processen med att hitta en postbox är mer eller mindre klar.

– Vi har kontrollerat vad som finns på marknaden och tillsammans med Sterners Specialfabrik i Dala-Järna har vi tagit fram en prototyp. Den är i princip klar för drift, säger Niklas.

Idag pågår en diskussion med paketleverantörerna hur man ska fylla boxarna.

– Vi har bjudit in alla distributörer till en dialog. Hittills är det bara positiva tongångar, säger Niklas.

Innebär det att man kan hämta ut sitt paket på Tempo i Björbo?

– Till att börja med blir det möjligt att hämta sitt paket på Tempo, men i ett längre perspektiv hoppas vi på dygnet runt-hämtning, säger Niklas.

– Butikspersonalen ser till att paketen kommer på plats, naturligtvis en kostnad, men man håller på med en finansieringslösning.

Ett SMS och en kod skickas till den som har beställt ett paket och sedan är det bara att hämta det.

När blir det verklighet?

– Vi hoppas vara i drift till hösten.

Projektet har väckt stort intresse i hela Sverige. En växande e-handel innebär naturligtvis nya utmaningar för distributörer av paket. Framtiden kräver nya tankar och nya lösningar.

Intresseföreningens projekt kan bli ledande för paketutlämning för landsbygden i hela landet och även i vissa delar av Europa.