Han är världens näst äldste rugbyspelare

Textstorlek:

Under flera år var han Sveriges och till och med världens äldste rugbyspelare. Det nu snart 81-åriga krutpaketet Bert Lennart Nyström från Burens utanför Ludvika kunde nämligen då stoltsera med den titeln.

Numera är han dock  ”bara” tvåa på listan sedan en japan på 87 år i fjol gjort come-back i sporten.

– Den gubben är jag riktigt sur på, säger ”Berra” med stort garv. Detta bevisar dock att man aldrig blir för gammal i den här sporten.

De flesta av oss har säkerligen uppfattningen att rugby är en rå, tuff och skadefylld sport.

– Nonsens, inflikar Bert! Jag har spelat flera hundra matcher under årens lopp och a-l-d-r-i-g  blivit skadad. Lite näsblod är allt. Rugby är en ren och ärlig sport, understryker han.

Rugbyn till Dalarna

En blick i backspegeln gör gällande att det var Bert Nyström som var pionjären inom rugbyn i Dalarna. 1973 kom han till Ludvika och började som timmerman vid Grängesbergs gruvor. Två år senare bildades Ludvika Rugbyklubb.

– Många tyckte nog att jag var helt galen, skrattar ”Berra”. Jag fick ihop lite folk här och där och den första matchen kunde spelas mot Norrköping på Skogsplan i Ludvika.

Hur gick det?

– Vi förlorade med 99-0 och då fick folk ännu mer vatten på sin kvarn om att jag var helt galen!

Att han kom in i sporten var mer eller mindre ett stort misstag.

– Jag hängde med en kompis till Älvsjö AIK som då var ett av de bättre lagen i landet. När jag kom fram fick jag se att det handlade om rugby och inte om amerikansk fotboll, som jag hela tiden trott, blev jag besviken.

Besvikelsen övergick dock snabbt sedan tränaren frågat om han ville vara med och träna några ruscher. Efter detta var Bert fångad av sporten.

Detta var 1963 och än idag brinner hans intresse.

Han var bland annat med och bildade klubben Getingarna i Huddinge efter sina år med Älvsjö i högsta serien.

Landslaget

– Intresset för sporten går liksom aldrig över och numera är jag med i det svenska veteranlands­laget och deras turneringar. Har varit med till Tyskland, Portugal och Skottland de senaste åren. I juni bär det iväg till Split i Kroatien.

Trots idoga försök har rugbyn svårt att vinna riktigt fäste i Dalarna.

– Jag har startat klubbar i Ludvika, Grängesberg, Borlänge, Mockfjärd och Rättvik. Idag återstår bara en juniorklubb i Ludvika som jag drog igång 2016.

Filmskådis

Mr. Rugby, som många kallar Bert Nyström, har fler strängar på sin lyra trots sin relativt höga ålder. Han är filmskådis, stuntman och antiksamlare.

– Det gäller ju att tänka på ålderdomen, skrattar han! Har medverkat i tv-filmen ”Jordskott” som fiskförsäljare och gjort minst 100 reklamfilmer för tv under de senaste fem åren.

Bert Nyström i Burens är Mr Rugby med alla som känner honom. Dessutom ett välkänt ansikte när han och hustrun Karin övervakade alla auktioner i länet med omnejd.

Stor saknad

Idag finns inte Karin längre.

– Ingen kan förstå hur mycket jag saknar henne. Detta är väl kanske huvudorsaken till att jag fortfarande är tokig nog att hålla på med rugbyn, stuntman och samla och sälja gamla saker. Jag kan inte bara sitt ned med min gamla 15-åriga hund Amy och stirra på väggarna!

Ingen kan beskylla Bert Lennart Nyström för att stirra på några väggar!

Harald Lohse