Det kan gå som på räls på Dalabanan igen

Textstorlek:

Vågar du inte riktigt lita på att tåget kommer fram i tid? Funderar du över om du ska ta ett tåg tidigare för att vara på säkra sidan? Eller helt enkelt ta bilen i stället om du ska ner till Stockholm för ett möte, ett evenemang eller kanske ska med ett flyg från Arlanda?

Om du känner så är du långt ifrån ensam. Tyvärr.

Förr sa man att ”det går som tåget”. I dag funkar inte det idiomatiska uttrycket lika bra. 

Ibland beror det på att SJ har problem – för övrigt problem av alla möjliga slag – men för oss i Dalarna beror det också till stor del på att standarden på Dalabanan inte håller den kvalitet som man faktiskt kan kräva.

En helt vanlig arbetsdag reser omkring 50 000 personer på järnvägen som går mellan Mora och Stockholm. Samtidigt går det 20-30 godståg på samma sträcka varje dygn.

Det är många resenärer och mycket gods. Fast såväl resenärerna som godstransporterna borde kunna vara fler. 

Men då krävs det en högre standard. Och en kortare restid.

I dag tar det 2 timmar och 15 minuter att åka tåg mellan Borlänge och Stockholm. 

Från Gagnef kan du som snabbast åka på 2 timmar och 40 minuter. 

Med kloka och strategiska investeringar skulle det vara möjligt att korta tiden så att det inte tog mer än en och en halv timme att resa från Borlänge. Från Gagnef skulle vi kunna resa på under två timmar.

Det skulle avsevärt förbättra pendlingsmöjligheterna för den som vill bo i Dalarna men arbeta i Uppsala eller Stockholm. Det skulle vara en enorm förbättring för våra lokala företag. Ungdomar skulle kunna dagpendla för att plugga på universitetet i Uppsala. 

Och det skulle göra det enklare för oss i Dalarna att klara kompetensförsörjningen framöver.

Så vad väntar regering och riksdag på? Kanske på att vi ska agera lite resolutare? Vi har varit alldeles för passiva medan andra har flyttat fram sina positioner.

Därför behöver vi kraftsamla. Kommuner, regioner, länsstyrelser, företag och andra aktörer som finns längs med Dalabanan eller på annat sätt är beroende av att den håller en högre standard.

Det räcker inte med att vi säger att vi vill. Vi måste visa det också. Tydligt. Tillsammans. Enat. Professionellt. 

Annars har vi inte en chans. Då får vi fortsätta att gnälla över att inte tågen går och kommer i tid.