”Nästan tomt på vargrevir”

Det är mycket ont om vargrevir i Dalarna numera. Foto: Viltskadecenter SLU
Textstorlek:

Varför finns det så få vargar i Dalarna? Frågan har väckts sedan vinterns varginventering visat att Dalarna är näst intill tomt på vargrevir. Tjuvjakt misstänks vara orsaken.

–  Det är ganska uppenbart. Tjuvjakt är den mest tänkbara förklaringen. Det är inget fel på miljön i området och det finns gott om älg, säger Olof Liberg, verksam inom det skandinaviska vargforskningsprojektet Skandulv.

Varginventeringen har pågått hela vintern och börjar nu närma sig sitt slut. Fram till 1 mars har man hittat 28 familjegrupper och 19 revirmarkerande par. Dessa är ganska jämnt utspridda över mellersta Sverige (Värmland, Västmanland och Gävleborgs län) men mitt i utbredningsområdet finns ett stort svart hål – Dalarna. I dagsläget känner man bara till en enda familjegrupp med utbredning helt inom länet.

– Det har funnits ett svart hål där ganska länge, mellan Siljan och gränsen mot Värmland. Men nu verkar eländet vara på väg att sprida sig. Nu är det tomt även en bit in i Värmland, säger Liberg.

På länsstyrelsen i Dalarna är man medveten om problemet. Enligt Lena Berg, handläggare på naturvårdsenheten, har man tidigare alltid haft flera familjegrupper i länet, som mest åtta, och i genomsnitt fem, varje år sedan 2009.

– Det är en tydlig nedgång.

Vi befinner oss helt klart i en ny situation, säger hon.