Leksands folkmängd fortsätter öka starkt

Leksand - en alltmer populär kommun att bo i. Foto: Niklas Lindh
Textstorlek:

Leksands kommun är en stor vinnare när 2018 års befolkningssiffror presenterades av Statistiska Centralbyrån, SCB. För femte året i rad ökar kommunens befolkning kraftigt.

15.804 personer bodde i Leksand vid årsskiftet och det är en ökning med 164 personer jämfört med året innan. Och ökningen är ingen tillfällighet. 2017 var den nästan lika stor.

De senaste fem åren har Leksands kommun ökat sin befolkning med 647 personer.

– Vi har en tydlig plan att bli fler då vi behöver kompetens och medarbetare både på kommunen och i företagen. Även viktigt för att ha kvar och utveckla handel och service att vi blir fler. Så vi jobbar för fler bostäder, bra välfärd, en gott fritidsliv och bra kommunikationer, säger Leksands kommunalråd Ulrika Liljeberg (S).

Vilka fördelar och utmaningar för det med sig för er?

– Fördelar är att fler kan bidra skattemässigt men även som medborgare till Leksands utveckling. Utmaningar är t.ex. att hinna bygga förskolor och ha kvar hög kvalitet i skolor och inom äldreomsorg.

Uppåt för Rättvik och Falun

Även Leksands grannkommun Rättvik hade en god befolkningstillväxt under 2018 med 70 fler invånare på ett år.

Dalarna som helhet ökade under 2018 med 1026 personer och det är den lägsta befolkningsökningen sedan 2013.

Den dalakommun som ökade mest i antal är Falu kommun. Det handlar om en ökning med 583 personer. Det var mer än dubbelt så stor ökning som Borlänge kommun.

Hedemora den största förloraren

Den dalakommun som förlorade flest invånare under 2018 är Hedemora. Det handlar om en minskning med 109 personer. En tydlig positiv trend med folkökning under flera år dessförinnan bröts därmed.

Hedemora är en av fem dalakommuner där befolkningen minskade, medan den ökade i övriga tio kommuner.