Kritik mot teamens taktik i Vasaloppet

Vasaloppets herrsegrare i år, norrmannen Tore Björset Berdal. Foto: Nisse Schmidt, Vasaloppet
Textstorlek:

Vasaloppets ledning reagerar mot utvecklingen där skidteam blir alltmer dominerande inom tävlingen. I veckan tog man upp frågan på ett möte, berättar sportchefen Tommy Höglund.

Årets upplaga av Vasaloppet avgjordes på ett sätt som fick många att reagera. Genom ett smart samarbete blev det en uppgörelse mellan två norska team. Av de tolv topplaceringarna gick tio till Team Koteng och Team Ragde Eiendom som har norska toppåkare i sitt stall.

– Vi har fått in många reaktioner från folk som är upprörda över avslutningen av loppet, berättar Tommy Höglund. Många tror att det var ett regelbrott när det låg gulklädda åkare i bredd och höll igen farten för att Tore Björset Berdal skulle kunna gå ifrån. Men när det gäller masstartslopp finns det ingen ”ur spår-regel” som det gör i individuella lopp.

Teamen styr loppens utveckling

Däremot menar Tommy att det finns andra problem med att de organiserade teamen blivit så dominerande.

– Väldigt många blir inspirerade att åka Vasaloppet när de tittar på TV-sändningen, och fortsätter den här utvecklingen att teamen styr loppets utveckling så är det risk för att det stora publikintresset för loppet minskar. Folk som tittar på loppet vill se en kamp man mot man, kvinna mot kvinna – där alla gör sitt yttersta för att vinna.

Många som hört av sig till Vasaloppet vill hindra den här utvecklingen genom nya regler, men det menar Tommy inte går. Vasaloppet är ju, förutom ett klassiskt svenskt lopp och skidfest, också en deltävling inom långloppscupen Visma Ski Classics tillsammans med elva andra lopp i Europa.

– I den internationella skidvärlden kommer man inte att göra några anpassningar av reglerna för att Vasaloppet har fått för sig någonting. I dagsläget har vi ingen lösning men vi ska ha en utvärdering med Visma Ski Classics och teamen, där vi diskuterar utvecklingen och om vi tycker att den går åt rätt håll.

Jon Norberg