Idrott är glädje

Textstorlek:

Förutom glädje så är också idrott gemenskap. För många i Dalarna så är idrott även en livsstil. Man lever för idrott både som utövare och åskådare. Att fysiska aktiviteter och en hälsosam livsstil är grundläggande för människors välbefinnande vet vi.

Det är därför så viktigt att vi redan som barn får positiva upplevelser av rörelse och friluftsliv eftersom det har stor betydelse för om vi blir fysiskt aktiva senare i livet. Även om Dalarna är ett mycket starkt idrottslän verkar det som om rörelse och motion inte är jämnt fördelat.

Det visar sig att i Dalarna är 43 procent av kvinnorna överviktiga eller feta, medan motsvarande siffra bland männen är 62 procent.

Totalt är 53 procent av invånarna i Dalarna överviktiga vilket är över rikssnittet.

Tyvärr visar en studie från Centrum för Idrottsforskning att barn och unga rör sig alldeles för lite och man ägnar mycket tid åt att vara stillasittande framför en skärm.

För att hälsan ska bli bättre bör unga höja pulsen under minst 60 minuter per dag och det kan handla om att cykla till skolan, leka på raster eller träna på fritiden.

Idag sitter unga stilla i genomsnitt nio timmar per dag. Minst av alla rör sig de äldsta flickorna på gymnasiet där endast 14 procent rör sig tillräckligt. Tittar vi på hela gruppen av ungdomar så rör sig endast 22 procent av flickorna och 44 procent av pojkarna tillräckligt mycket per dag.

På helger sjunker aktivitetsnivån kraftigt bland både pojkar och flickor i alla åldrar. Då ökar den stillasittande tiden framför skärmar.

Många skolor arbetar med att få till pulshöjande aktiviteter vilket är bra men det är också viktigt att föräldrar uppmuntrar till fysisk rörelse på lediga dagar.

Mycket av vardagsmotionen för både unga och vuxna minskar. Att gå, cykla, ta trapporna istället för hissen, klippa gräset istället för att köpa en robotgräsklippare, begränsa skärmtiden och äta hälsosamt skulle kunna göra stor skillnad för hur vi mår i Dalarna. När man väl kommit igång så är idrott och motion både glädje, gemenskap och välmående.

Idrott kan också vara jobbigt, framförallt för oss som håller på Mora eller Leksand i ishockey. Nu väntar en tid av nagelbitande!

Peter Helander

riksdagsledamot (C)
ordförande i C Dalarna