I Fryshuset får unga en chans att hitta sin grej

Textstorlek:

Sedan maj 2018 finns Fryshuset i Borlänge. Efter att ”Chillet” öppnade har det blivit lugnare på stan och i Kupolen.

– Fryshuset har flera beprövade arbetsmetoder. Vi jobbar bland annat för att ge ungdomar mellan 13 och 25 år en chans att förverkliga sina drömmar och därigenom stärka deras självkänsla, säger Pontus Dahlin, verksamhetsansvarig för Ungdomskulturen i Fryshuset.

Det handlar om att hjälpa ungdomar hitta sin identitet och plats i samhället, eller sin passion.

Borlänge kommun har hittills köpt in Ungdomskulturen, ett av fyra ben Fryshusets verksamhet bygger på, men Pontus hoppas det blir mer i framtiden.

Ungdomskulturen innefattar ett förebyggande arbete för att ungdomar inte ska komma på glid och in i kriminalitet eller utanförskap med mera. Just i Borlänge är det jättestor drogproblematik, menar Pontus.

Marigona Hajdari är anställd i ”Chillet”, en mötesplats där de bygger relationer och sedan lotsar ungdomarna vidare till något de kan engagera sig i. Hon är övertygad om att hon och de andra på Fryshuset spelar en viktig roll för många ungdomar.

– Ja, det känner jag varje dag jag går från jobbet. Flera har tidigare bara hängt på stan och drivit runt, men på Chillet finns gemenskap och saker att göra tillsammans.

Det kommer oftast ett 60-tal ungdomar, men det kan ibland komma 100 personer en kväll.

– Vi har ofta dialog med polisen, trygghetsvärdar och personal från Kupolen. Sedan vi öppnade Chillet i november har de sett att det blivit mycket lugnare på stan och Kupolen, säger Pontus.

Öppet måndag till lördag

Fryshuset är öppet för ung­domarna måndag till lördag.

– Vi hade öppet även på julaftonen och hoppas kunna ha öppet även i sommar, det är många ungdomar som inte har någonstans att ta vägen då, säger Pontus.

På Fryshuset är all verksamhet drogfri och det finns alltid vuxennärvaro, som kan vara en trygghet och förebild för många.

Idéerna till aktiviteterna för ungdomarna kommer från ungdomarna själva. Hittills har det varit alltifrån musik med inspelning i den egna studion och LAN-helger med gemensamt dataspel till diskjockey-kurs, dansworkshop och bio.

– Vissa ungdomar arbetar här också och det kan vara deras första jobb som ger meriter inför framtiden, berättar Pontus.

Besök från andra städer

Att aktiviteterna uppskattats av många visar antalet deltagare. De flesta är från Borlänge men det kommer också ungdomar från andra städer i närheten ibland.

– Vi skulle ha en tjejträff och tänkte att det kanske kommer högst 30-40 personer. Men det kom över 100 och vi fick byta lokal. Det blev så lyckat och vi hade glassbar, alkoholfria drinkar, cup-cake-tävling, filmvisning och vi målade naglarna, berättar Marigona och Pontus och fortsätter:

– Spökvandringen på höstlovet var också kul. Vi hade gjort en vandring genom hela huset och en Live-förening, som brukar sy dräkter och hålla på med rollspel, hade sminkat och klätt sig som spöken. Det kom cirka 200 ungdomar den gången, och det blev många skratt.

Även på nyår kom det fler ungdomar än förväntat.

– Det kom ett 40-tal och vi bjöd på mat och alkoholfria drinkar och hade tävlingar.

Just nu är det på gång aktiviteter för de motorburna ungdomarna i Borlänge.

– Vi har köpt en epa-traktor och den ska lottas ut till den som har bästa förslag till aktivitet. Tidigare har man trott att det var mestadels grabbar som höll på med bilar men det är många tjejer som också delar det intresset, speciellt med mopedbilarna, säger Pontus.

Dessutom pågår ett basketprojekt och planer finns för en ligaturnering till sommaren.