Bostadsbrist i Mora – 3 500 i lägenhetskö

Textstorlek:

Att få tag i en bostad i de cent­rala delarna av Mora är sedan lång tid tillbaka mycket svårt. – Jag har aldrig varit med om att det är så svårt att hitta bostad på en sådan här liten ort, säger Johannes Blomquist som jagat boende för att kunna flytta till orten.

Även om det är bostadsbrist på flera håll i Dalarna, så ter sig problemet särskilt stort just i Mora. Från kommunen säger man sig arbeta man hårt med att försöka lösa problemet.

Kommunalrådet Anna Hed (C) säger att kommunen jobbat med bostadsfrågan i många år nu. Ändå står 3 500 personer i den kommunala bostadskön.

Är det bostadskris i Mora?

– Det känns som en omöjlighet men samtidigt vet vi vad vi behöver göra. Vi måste få igång rörligheten på bostadsmarknaden. Vi har arbetat med konceptet ”Öppna ditt hem”. Det innebär att man hyr ut delar av sin bostad eller stugan på tomten. Mora är en attraktiv ort och många vill flytta hit, men vi har svårt att möta efterfrågan, säger Anna Hed.

Hon berättar att man tagit fram ett bostadsförsörjningsprogram. Det kommunala bostadsbolaget bygger mer än vad de har gjort på många år.

– Varje dag pratar vi om kompetensförsörjning, bostadsbrist och infrastruktur. Det här är våra tre största utmaningar. 

Nya bostäder på gång

Flera projekt är på gång. Stadsarkitekt Tommy Ek berättar att det bland annat finns ett område som heter Canada, i västra Mora. Där blir det både villatomter och flerfamiljshus. 16 lägenheter har byggts på Ljungvägen, Morkarlby, och på Tuvan har man byggt 39 hyreslägenheter, allt i kommunal regi. Beräknad inflyttning är i december och bostäderna tilldelas efter kötid och intresseanmälan. 

”Svårt att mäkta med”

Det finns flera faktorer som påverkar byggandet och mycket handlar om byråkrati. 

– Bygglovsärendena ökar och vi har kommit till en punkt där vi försöker mäkta med de arbetsuppgifter vi har. Men att förenkla bygglovsprocessen är inte möjligt. Det handlar om lagstiftning och den är inte särskilt lätt att påverka, säger Tommy Ek. 

Det talas om billiga lägenheter till unga och äldre. Men hyrorna på Tuvanområdet landar på mellan 4 700 och 11 000 kronor.

Anna Hed, har de råd med det här?

– Om man ska stimulera fler att bygga så måste de få ihop pengar till det. I Mora är arbetslösheten låg vilket betyder att invånarna har betalningsförmåga. Men det måste ändå finnas någon rim och reson på lämpliga hyror. Balansen är viktig. 

Att få tag på en bostad verkar vara en omöjlighet men Johannes Blomqvist har bevisat att det går.  

– Ihärdighet. Samtidigt måste man ha is i magen. Man måste vara lagom aktiv och göra sig attraktiv för hyresvärden. Jag annonserade i det lokala annonsbladet och på sociala medier. Jag ställde mig i alla köer som fanns och kontaktade privata hyresvärdar, säger han.

Jagade boende under lång tid

Johannes kommer ursprungligen från Västergötland. Det var i somras, i samband med ett jobberbjudande, som han bestämde sig för att flytta till orten. 

– Och jag kom nyligen över en lägenhet i andra hand som jag flyttade in i häromdagen. Jag hade helst hyrt en i första hand men nu fick det bli så här. 

Vad tror du krävs för att lösa bostadsbristen?

– Det finns nog en hel del tomma stugor på gårdarna. Sedan tror jag man bör satsa på bostäder som inte är så dyra.