Barnen i Falun får mest tid med pappa

Falun – bäst i Dalarna enligt TCO:s nya jämställdhetsindex. Foto: Niklas Lindh
Textstorlek:

Föräldrarna i Falu kommun är de som delar mest jämställt på föräldrapenningen och antalet dagar för vård av sjukt barn. Det visar TCO:s nya så kallade jämställdhetsindex.

Undersökningen har sammanställt uttaget av alla dagar med föräldrapenning och vård av barn i landets samtliga kommuner.

Förra året tog männen i Dalarna ut 29,8 procent av dagarna, vilket är en något längre andel än för landet som helhet. De senaste fem åren har männens uttag ökat med 4,2 procentenheter i länet. Om utvecklingen fortsätter i samma takt så kommer föräldrar i Dalarna att dela lika på dagar med föräldrapenning och vård av barn år 2041.

– Vi tar små steg mot ett jämställt uttag varje år, men vi är inte där än, säger Eva Nordmark, ordförande TCO.

Falun, Gagnef och Leksand i topp

Mest jämställda i Dalarna är papporna i Falu kommun. Där tar papporna ut 33,7 procent av dagarna och i Gagnef och Leksand är andelen nästan lika stor som i Falun.

Det finns flera kommuner som ligger betydligt sämre till sett till jämställdhetsindex. Sämst i länet är papporna i Älvdalens kommun, som endast tar ut 24,6% av dagarna. Även papporna i Orsa, Borlänge, Malung-Sälen och Avesta ligger långt sämre än riksgenomsnittet.

”Hoppas på nya reformer”

– Den senaste tidens utveckling i svensk politik med blocköverskridande överenskommelser gör mig optimistisk. Jag hoppas att politikerna tar tillfället i akt och genomför reformer som ökar jämställdheten i föräldraförsäkringen och hjälper föräldrar att lösa livspusslet, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark.

Olika över landet

I hela landet har Västerbotten bäst jämställdhetsindex av samtliga län och så har det varit varje år sedan 2006.

Även föräldrar i Uppsala län, Gotlands och Stockholms län ligger i toppskiktet.

Sämst av alla län enligt TCO:s jämställdhetsindex är föräldrarna i Skåne län.