Akut brist på brandmän i Sälen

Textstorlek:

Det är svårt att hitta deltidsbrandmän till Räddningstjänstens station i Lindvallen i Sälenfjällen. Bristen är så stor att man nu gör en satsning för att få ny personal till stationen.

Idag jobbar 15 personer som deltidsbrandman vid stationen i Lindvallen – 13 män och två kvinnor. Men det räcker inte. Personalstyrkan behöver utvidgas rejält konstaterar Per Hampus som är räddningschef i Malung-Sälens kommun.

Särskilt ansträngd situation

– Vi går ut och annonserar nu och arrangerar ett öppet hus på stationen i vår. Vi söker åtminstone mellan sex och sju deltidsbrandmän men får vi fler än så blir vi bara glada.

Det var i slutet av år 2009 som Räddningstjänstens deltidsstation i Lindvallen invigdes. Sedan dess har det i perioder varit svårt att få deltidsbrandmän till området, men nu är situationen särskilt ansträngd.

Var går smärtgränsen?

– Den går vid 15 där vi befinner oss idag. Så nu behöver vi fylla på med nya deltidare, säger Per Hampus.

För att kunna arbeta som deltidsbrandman så krävs det att man uppfyller ett antal kriterier som handlar om att man är i god kondition, är stresstålig och har körkort.

Man behöver också ha sitt boende och sin arbetsplats så nära räddningsstationen i Lidvallen att man vid ett larm kan ta sig dit i rimlig tid.

Vad betyder ”rimlig tid” i det här sammanhanget?

– Att man kan ta sig dit inom fem minuter. Men en godtagbar tid kan också vara något längre om man har ett C-körkort.

Arbetsgivare måste ge grönt ljus

Om man bor tillräckligt nära stationen så krävs det att ytterligare en parameter uppfylls för att det ska kunna bli tal om ett uppdrag som deltidsbrandman. Man behöver ha en ordinarie arbetsgivare som är beredd på att släppa personen om man har jour och larmet går. Och ambitionen är att brandmännen ska ha jour var fjärde vecka.

– Ja det är viktigt att arbetsgivaren visar sitt fulla stöd. Men det här är också så viktigt för tryggheten i hela Sälenfjällen.

Den 6 april arrangeras ett öppet hus på deltidsstationen i Lindvallen. Då bjuds det på korv och fika och man berättar mer om verksamheten, om jobbet som deltidsbrandman och om den utbildning som man får om man vill bli deltidare.

– Vi hoppas att många passar på och hälsar på oss. Vi är i ett stort behov av att bli fler och det är ett spännande uppdrag där man verkligen kan göra skillnad, avslutar Per Hampus.