Vad döljer sig bakom din fasad?

Textstorlek:

Du kan aldrig veta vad som rör sig inom en annan människa. Alla bär vi på något. En ryggsäck som kan kännas mer tung under vissa dagar. Och andra dagar kanske lätt som en fjäder.

Förra veckan skulle jag träffa en god vän över en kopp kaffe. Vännen hade upplevt en svår situation i livet och vi skulle prata om det som hade hänt. Och om vägen framåt. Ur det jobbiga.

På väg till vårt möte skulle jag hämta bilen ur bostadsrättsföreningens garage. I mina tankar var jag redan hos min vän. Jag tänkte på det som hade hänt. Och jag kände stor empati.

Utanför garagelängan möttes jag av två äldre personer, som bodde en bit bort i området. Den ena konstaterade med en lätt svordom att jag var alldeles för dålig på att ta bort snön framför mitt eget garage och att hon just hade gjort det åt mig.

– För du gör det ju aldrig, sa hon.

Jag rycktes snabbt upp ur mina tankar. Om livets bräcklighet. Om hur viktiga vi människor är för varandra. I glädje och sorg.

Jag förklarade att jag visst skottade framför mitt garage, gång på gång, precis som varje vinter. Veckan som gick hade det skett ofta med tanke på de snömängder som fallit.

En äldre man klev då fram emot mig och med en skarpare formulerad svordom klargjorde han vikten av att skottande framför den automatiska garageporten var ett måste. Annars fanns en överhängande risk för att porten inte skulle stängas ordentligt.

Sitautionen tedde sig märklig. Vad var det som väckte sådana känslor hos honom? Egentligen? Jag undrade vad som fanns bakom hans fasad? Och jag insåg att han omöjligt kunde veta vad som fanns bakom min just då.

Jag förklarade att jag var tvungen att skynda mig iväg till ett möte och inte kunde fortsätta diskussionen. Jag satte mig i bilen och åkte iväg.

Mötet med min vän var starkt och väckte känslor kring livets mening. Om perspektiv på tillvaron. Och om vikten av att känna tacksamhet. Och vara snäll mot varandra.

När jag kom hem igen och öppnade garagedörren blev jag påmind om de äldre personerna och deras synpunkter om snön framför mitt garage. Vad skulle jag göra? Fanns det en lärdom här? För mig och för dem?

I mitt huvud snurrade tankar om att varje människa bär på sin historia och sina tankar – och att man aldrig någonsin vet vad som döljer sig bakom en fasad. Oavsett om den utåt sett ser glad och pigg ut.

Jag knackade på hemma hos den ena grannen, hos kvinnan, och förklarade stillsamt var jag precis hade varit. Jag sa också att lite snö framför ett garage inte kändes viktigt för mig just då.

Jag blev fint bemött av kvinnan. Vi växlade några korta ord om livets mysterier. Om det som är viktigt i livet för en människa och där en annan har något helt annat i fokus.

Vi avslutade med att konstatera att ingen kan se på utsidan vad som finns inom en annan människa. Alla bär vi på något. Och alla har vi en fasad.

Vad döljer sig bakom din?

Niklas Lindh