Terroriserande av bönder

Textstorlek:

De senaste veckorna har vi i olika medier kunnat följa hur militanta djurrättsaktivister attackerar familjer som bedriver legitim verksamhet. Även Dalarnas bönder blir utsatta trakasserade. Sahlins struts är det senaste exemplet där både familjen och anställda blivit terroriserade.

Det rings anonyma samtal med hot om våld om man inte upphör med sin verksamhet. En annan lantbrukare i Dalarna som blivit hotad, trakasserad och förföljd är Malin Sundmark.

Hoten mot Malin startade med trakasserier på facebook och övergick sedan till anonyma hot via telefonsamtal och har nu eskalerat till inbrott i hennes hem. 

En tragisk händelse skedde vi ett av dessa inbrott då några av Malins djur skrämdes ihjäl av djurrättsaktivisternas agerande.

För några år sedan hade vi en liknande våg av trakasserier, hot, mordbränder och inbrott utförda av djurrättsaktivister riktade mot lantbrukare. Att det har varit något lugnare under en tid beror på att de ledande personerna suttit i fängelse. Nu är de frigivna och har återupptagit sin verksamhet och använder ofta unga människor för att utföra aktionerna.

Under tiden i fängelset har dessa ledare lärt sig att använda rättssystemets begränsningar full ut. Eftersom straffen för dessa brott inte är tillräckligt höga prioriteras brotten inte av polis och åklagare. 

Det finns inte ens statistik på denna typ av brott eftersom polisen är rädd för att det ska uppfattas som åsiktsregistrering. Detta är en orimlig ståndpunkt och måste ändras omedelbart.

Svenska bönders trygghet behöver tas på större allvar. De är duktiga företagare som borde mötas av tacksamhet för att de står upp för god djurvård, öppna landskap och kvalitativ produktion. Att lantbrukare istället riskerar att mötas av hot och våld är direkt avskyvärt. Att det finns djurrättsorganisationer som får offentliga bidrag och samtidigt bejakar våld mot djurägare är stötande och ett hot mot demokratin.

Lagen är otydlig när det gäller trakasserier som sker på privat mark, som till exempel en bondgård, något som i dagsläget utnyttjas av djurrättsaktivister. 

Här måste den nya landsbygdsministern, Jennie Nilsson, agera snabbt för att öka tryggheten för Sveriges viktiga bönder och lantbrukare.

Hot och våld i djurrättens namn är ett samhälls- och demokratiproblem. Det finns ingen tid att förlora, nu krävs ett snabbt och kraftfullt agerande.