Sveriges bästa bagare finns i Grövelsjön

Textstorlek:

Under 2017 fick den då 27-årige bagaren Maxime Kindlund från Grövelsjöns Fjällbageri SM-guld i klassen ”Smaksatta bröd”. Det var hans eget solros- och linfröbröd som föll juryn i smaken.

Motiveringen från juryn sa precis allt:

”Att med enkelheten i ett fåtal ingredienser få fram ett smakrikt mångfacetterat ljust surdegsbröd med saftighet och frasighet – det är ett vinnarkoncept! ”

– Jättekul med utmärkelsen, som jag fick vid SM i mathantverk i Åre, säger Maxime.

– Det var bara två år efter att jag utexaminerats från min bageriutbildning vid Eldrimner i Östersund 2015. Det gav förstås mersmak och ett år senare, i september 2016, startade jag Grövelsjön Fjällbageri.

Smedja från 1800-talet

Byggnaden där bageriet öppnade var från början en smedja från slutet av 1800-talet, men som byggts om. Inredningen är enkel och funktionell. Och det som gäller för bageriet är surdeg. Det ska vara kravmärkt och ekologiskt.

Maxime sätter hantverket med att skapa sina surdegsbröd i olika former i första rummet. Långa jäsningstider gör att kroppen tar upp brödets näringsämnen bättre. Surdeg ger ett bättre bröd än de som jäser med traditionell jäst.

Lågt PH-värde

Bröden ska vara matiga och förstås smaka gott med så få ingredienser som möjligt. Vetesurdeg med lågt PH, salt, vatten och olika kravmjölsorter ligger till grund för de flesta av Maximes många bröd.

– Jag bakar även med egna recept matiga korvbröd, frallor, fröknäcke, lussekatter, kanelbullar och pizzor, säger Maxime.

– Jag sätter livskvaliteten främst. Därför bor jag i Grövelsjön och är ute i naturen så mycket jag kan. På vintern är det mycket snowkite. Det är viktigt med en god fritid vilket också gör jobbet bättre. Jag har med mig som jag tycker en mycket bra brödkultur från Frankrike.

En fransos i dalafjällen

Maxime kommer från skidorten Grenoble i Frankrike och har för några år sedan hamnat i skidorten Grövelsjön! Däremellan har det hänt en hel del. Familjen flyttade till Sverige 1997 på grund av faderns nya ingenjörsjobb i Sverige. 2004 flyttade man åter till Frankrike. Fyra år senare bar det av till Sverige igen. Maxime jobbade med diverse, bland annat som vildmarksguide i fjällvärlden i Jämtland.

– Efter besök i Grövelsjön blev jag fast, säger Maxime.

Frun Lotta har kopplingar till Grövelsjön och på den vägen är det. Jag trivs verkligen med det jag utbildade mig till 2015-16 på Eldrimner i Östersund. Jag har fullt med kunder, mestadels turister. Anläggningarna i närheten är inte lika pigga på att handla men det förekommer.

Medverkade i SVT

Bageriet har öppet i olika perioder, främst när det är mest turister i området. Och den fantastiska doften av nybakt bröd har spridit sig från Grövelsjön över hela landet. Förra året var Maxime nämligen med i tv-programmet Go’kväll” i SVT som spelade in ett program i bageriet

Tuff månad

Januari var i likhet med för många andra en av de tuffare månaderna på året. Maxime har delvis jobbat men samtidigt har han hunnit med att funderat på att delta i SM i Smaksatta bröd ännu en gång. Förra året hade han ingen möjlighet att ställa upp.

– Nu har jag ett härligt så kallat Rogenrågbröd på gång till årets SM, säger Maxime.

Kanske kan det bli ännu seger med guldsmak för fransosen i Grövelsejön.