Människans allra bästa vän

Textstorlek:

Det har kommit in en stor mängd av helt underbara hundbilder på Dalabygdens Facebook den senaste tiden. Några har publicerats i papperstidningen, men det är bara en bråkdel av alla fina bilder som skickats. Helt klart är att våra hundar ligger oss mycket varmt om hjärtat och är något som engagerar oss mycket.

Och det är inte alls konstigt, tycker jag, hunden brukar kallas för människans bästa vän och det finns en anledning till det. Jag har själv haft en flatcoated retriever och har så många fina minnen av henne.

Fia, som hon hette, följde med mig nästan vart jag gick. Jag hade henne med på jobbet och hon var så snäll åt alla så det var lätt att ha henne med även på andra ställen där det var tillåtet att ha sin hund med.

Att ha en hund är bra för hälsan och välbefinnandet och det är jag den första att skriva under på. De som har forskat om det menar exempelvis att blodtrycket sjunker på både människa och hund när man stryker dem över pälsen.

Den som har hund får oftast mer motion. Visserligen beror det lite på vilken ras det är på hunden, men Fia var en stor hund som gärna ville vara ute. Många promenader blev det i ur och skur, ofta tillsammans med andra hundägare och när jag tog en ridtur på min häst följde hon med såklart.

En hund är dessutom en lojal vän som alltid är lika glad att se dig när du kommer hem. De är förlåtande och kan vara en stor tröst när du är ledsen.

Hundar kan också roa med allt sitt bus. Många skratt blev det när hon hittade på tokiga saker, ensam eller tillsammans med andra djur av olika slag.

Fia skänkte så mycket glädje bara av att vara en helt vanlig hund, men tänk vilket otroligt arbete vissa hundar gör och vilken nytta människan har haft av hunden i alla tider.

Sedan jag började på Dalabygden har jag skrivit om hundar som används yrkesmässigt eller på olika sätt gör skillnad i människors liv. Det är något som fascinerar mig mycket.

Senaste arbetshundarna jag träffade var jämthundarna Lejja och Alice som är till stor hjälp vid älgjakt.

Tidigare har jag berättat om andra hundraser som istället använts vid björnjakt respektive vildsvinsjakt och ytter­ligare ett par hundraser som jag skrivit om har använts till olika typer av fågeljakt.

Jag träffade en polis och hans tjänste­hund vid ett tillfälle. En viktig roll en polishund har är att söka efter människor som försvunnit, men den kan också ta fast kriminella eller skydda sin förare till varje pris.

Vallhundar kan vara helt ovärderliga för ko- eller fårägare och jag har träffat stora hundar som lever dygnet runt tillsammans med får för att skydda dem mot varg och lo.

Jag har också träffat läshundar som gör läsningen roligare för barn och andra gånger skrev jag om unga hundar som skulle läras upp att bli ledarhundar åt synskadade.

Det finns så många goa hundar som gör stor nytta på olika sätt, så det finns hur mycket som helst att berätta om.

Maria Karlsson