Idrottsmuseum hotat: ”Dags att ta ansvar nu”

Textstorlek:

– Det är dags för idrotten i Dalarna att ta ansvar för sin egen historia.Orden kommer från Daniels Sven Olsson, som sedan 1978 varit en pådrivare för att idrottens historia skall dokumenteras och förvaras.

Av Dalarnas cirka 1 200 idrottsföreningar är det bara 40 föreningar som är medlemmar i Stiftelsen Dalarnas Idrottsmuseum.

– För några år sedan var vi 140 och jag hoppas i framtiden att minst 25 procent skall vara med. Fick vi 300 föreningar att betala in 300 kronor per år så skulle vi få en helt annan ekonomi, säger Daniels Sven Olsson.

Finns det risk att Dalarnas Idrottsmuseum måste läggas ner?

– Inte för tillfället, men ekonomin är ansträngd och görs inget kan det bli verklighet. Idrottsrörelsen måste förstå allvaret.

Själv rycker han ut då och då för att rädda historiskt intressant material från idrottsklubbar.

– För några veckor sedan var jag och hämtade åtta kartonger på Stångtjärnsstugan. Snart 120-åriga Falu IK hade massor av unika föremål i byggnaden.

Och så kan det vara i flera föreningar?

– Absolut. Varje förening i Dalarna har sin egen unika historia. Dokumenterar man inte så är det plötsligt en dag borta.

Är Dalarnas Idrottsförbund medvetna om föreningarnas dåliga uppslutning?

– Vi har en ständig dialog och även de skall bidra till att uppmärksamma föreningarna om situationen.

Dalarnas Idrottsmuseum finns idag i gamla Holmens dans­lokal i Falun och i varje hörn finns idrottens historia speglad, från 1700-talet och fram till idag.

– Vi försöker hela tiden hålla oss uppdaterade om det som händer idag, men vi saknar mycket från till exempel innebandy, säger Daniels Sven Olsson.

Någon speciellt som finns på önskelistan?

– En tröja och klubba som Alexander Galante Carlström använt under ett VM- eller SM-final skulle pryda sin plats på museet.

I år är det 40 år sedan den första utställningen om Dalaidrotten visades.

– Egentligen skulle det ha varit 1978 eftersom Dalarnas Idrottsförbund fyllde 70 år. Dåvarande ordföranden Alex Hansson bad Dalarnas Museum om hjälp. Jag fick uppdraget tillsammans med Bertil Ek och med hjälp av förbundets sekreterare Olle Johansson fick vi till en fin utställning. Mycket av det vi tog fram då är fortfarande aktuellt idag.

Muséets historia inleddes

Utställningen lade grunden till Dalarnas Idrottshistoriska Förening.

– Ingvar Rörs från Rörshyttan i Stjärnsund hade varit med och bildat Svenska Idrottshistoriska Föreningen 1978. Nu tyckte han att vi skulle bilda Sveriges första regionala förening för idrottshistoria.

Och på den vägen är det. En viktig punkt i föreningens stadgar var att arbeta för ett idrottsmuseum.

Efter VM 1993 blev det verklighet på Lugnet i Falun. STORA hade byggt en lokal som skänktes till Falu Kommun för museiverksamhet.

Men 2014 fick Idrottsmuseet flytta ut. Lokalerna skulle användas för VIP under VM 2015 och framförallt genomgå en renovering av dagens ägare Svenska Skidförbundet.

För att det idrottshistoriska muséet ska finnas kvar i framtiden så krävs att många faktorer uppfylls, enligt muséets eldsjäl: Ett större engagemang från dagens idrottsrörelse, fler yngre personer som bryr sig om verksamheten, mer aktivitet på muséet och så en hållbar ekonomi. Annars är risken att idrottsmuséets historia snart är över.