Hyllad elitspelare tillbaka igen

Textstorlek:

2015 lade Helena Lundqvist från Falun innebandyklubban på hyllan en gång för alla. Det trodde hon i varje fall då. På söndag gör hon comeback som forward i Uppsalaklubben Storvreta – och det är Mora som står för motståndet.

– Det känns skitkul. Jag har saknat hetluften supermycket, säger Helena när vi träffar henne på sin arbetsplats Human & Heart HR på regementsområdet i Falun, där hon jobbar med rekrytering.

Karriären som innebandyspelare på högsta nivå pågick under en mängd år. Det hann bli många säsonger främst i Västeråsklubben Rönnby och även IBF Falun, Halmstad och Sala. Ett SM-guld med Rönnby, ett VM-guld och så en mängd SM-silver hör till de främsta meriterna.

Flyttade åter till Falun

2013 flyttade Helena till Falun och la då ner elitkarriären för första gången. Spel på den nya hemorten var inte aktuellt då det inte längre fanns ett lag i högsta serien. Men Helena gjorde comeback och spelade slutspel under två är tillsammans med Rönnby och pendlade till Västerås från Falun. Livspusslet gjorde dock att hon beslutade sig för att avsluta karriären på riktigt år 2015.

Storvreta ville ha hjälp

Men nyligen ringde lagledningen från Storvreta. Division 1-klubben skulle tillbaka till allsvenskan och behövde förstärkning under slutet av säsongen. Helena som hunnit fylla 38 år tackade ja.

– Jag tycker att de har kvalitéerna för att gå upp så det kändes superroligt att få frågan och jag svarade Ja nästan på direkten.

Hur god form är du i efter att ha varit ifrån eliten några år?

– Jag har tränat innebandy varje vecka så jag har hållit tekniken uppe och så tränar jag extremt mycket utanför planen. Hade jag inte gjort det hade jag inte kunnat hoppa in i det här nu.

Premiärmatchen för Helena sker i Mora där Storvreta har match mot KAIS Mora, vars A-lag ligger tvåa i Superligan, men där ett framgångsrikt ungdomslag spelar i ettan.

Om det går vägen så Storvreta går upp – kan du tänka dig att fortsätta då?

– Nej det är lite för långt att pendla. Det håller inte under en hel säsong. Jag vill finnas här för min familj och så vill jag jobba här.