Här används sällan standardmått

Textstorlek:

När den gamla kvarnen i Utanhed, Nås, fick nytt tak i höstas användes handkluvet pärt från Solvarbo. Det hade tillverkats av 35-årige Anders Fransson och hans medarbetare Henrik Nyberg, i samma ålder. De arbetar med byggnadsvård och ser att intresset för att renovera gamla byggnader ökar.

Anders äger och driver företaget Solvarbo timring och byggnadsvård sedan 2006 och Henrik har arbetat inom branschen sedan 2003. I ungefär sju, åtta år har de arbetat tillsammans i Anders företag.

Intresse för det gamla

De har båda utbildat sig inom byggnadsvård och har ett stort intresse för gamla byggnader och miljöer.

– Jag är uppvuxen i Solvarbo och tycker gamla hus är fina. Tycker om att jobba med trä i alla former, det är ett enkelt material som man kan göra så mycket av, säger Anders.

– Man tänker ju på Astrid Lindgrens gamla idylliska bygder, säger Henrik.

De renoverar gamla byggnader och olika konstruktioner i trä.

– Byggnaderna är oftast gamla uthus men det kan vara allt från slott till koja, olika byggnadsminnen, kyrkor eller klockstaplar exempelvis, säger Henrik.

Ibland byter de ut stockar som blivit murkna, andra gånger kan det vara en helrenovering med nya timmerstockar och byte av tak, väggar och fönster med mera, både inomhus och utomhus.

De gör också takåsar, bestående av runda granstockar och udda grejer som rotben, en typ av konsoller som ofta sitter i gamla sågverk eller kvarnar för att stabilisera hörnen. De är gjorda av gran med stora rotben som har en 90 graders vinkel.

– Jag hittar dem ibland i gamla lador men de togs förr från vindfällen, berättar Anders.

Udda grejer

Andra mer udda grejer de gör är handkluvna klovor som användes förr på nävertak för att hålla nävern på plats.

De tar fram björknäver själva och Anders berättar vilket fantastiskt material det är och som använts i tusentals år på taken och för att göra olika bruksföremål.

– Man la det omlott i rader så det blev cirka fyra, fem lager näver och det gav ett vattenavvisande tak. Näver bryts ned av solen så man la torv eller klovor på som tyngd och solskydd.

– Det användes också runt stolpar i marken och många gånger är det idag det enda som finns kvar av boplatser från vikingatiden, berättar Henrik.

Trots att de aldrig tummar på kvaliteten blir det i varje fall billigare och bättre för miljön att renovera än att riva och bygga nytt, menar Anders.

Fullt upp att göra

Anders och Henrik ser att intresset för att behålla karaktärerna i gamla miljöer och att renovera gamla byggnader ökar. De har fullt upp att göra, bara i Säters kommun och de kommuner i närheten.

– Solvarbo är en oskiftad klungby med många gamla byggnader kvar och det finns särskilda områdesbestämmelser för vad man får och inte får göra med byggnaderna, för att det gamla ska bevaras. Så vi har mycket att göra bara här, säger Anders.

Många av deras kunder är privatpersoner, men det kan också vara hembygdsgårdar med mera.

– Det är ett brett område, men ändå nischat, förklarar Anders.

De har många stamkunder som kanske äger flera byggnader och vill ha hjälp flera gånger.

Anders har byggt upp ett stort nätverk och säljer alltmer material till andra hantverkare i branschen också, mest timmer, pärt och näver.

– Det är inte många som arbetar inom branschen och för de som gör det kan det vara svårt att få tag på material av riktigt bra kvalitet, förklarar Anders.

Materialet de själva använder skaffar de för att få så bra kvalitet som de vill som de vill ha.

Eget material är också nödvändigt för att få de rätta dimensioner när de restaurerar gamla byggnader. Då går det inte att köpa vanlig standard.

Med en stockbandsåg sågar de fram bjälkar och paneler med mera.

De kopierar gamla profiler på exempelvis golvsocklar och om det handlar om större volymer som ska fräsas ur anlitas det lokala hyvleriet i Gustafs.

Anders och Henrik trivs och gillar det de gör.

– Det är stor variation i jobbet och dessutom är trä ett varaktigt material. Man vet att det man gör kommer att hålla länge, kanske flera hundra år, säger de.